Kuvat: Rami Marjamäki
Sähköasemat ovat sähkönjakeluverkon solmukohtia. Niiden luotettava toiminta on edellytys sille, että sähköä voidaan siirtää koteihin turvallisesti ja tehokkaasti. Asemien käytöstä huolehtiminen on yksi sähköasema-asentajana työskentelevän Lauri Harjuntaustan tärkeimmistä tehtävistä.
Klo 7.00
Saavun Ikaalisten toimistolle ja alan perkaamaan sähköposteja kahvikuppi kourassa. Tarkistan myös aina Leppäkosken käyttämän verkonvalvontajärjestelmän tilanteen eli onko yön aikana tullut hälytyksiä, jotka tulee käydä selvittämässä. Järjestelmä hälyttää esimerkiksi laitteiden yhteysvioista.
Klo 8.00
Kuulun Leppäkosken Sähkön käyttötiimiin. Käymme tiimin kanssa aamuisin lävitse päivän työtehtävät. Pidämme käyttöpäällikkö Janne Matikan kanssa samassa yhteydessä lyhyen palaverin Parkanon Jaakkolan sähköaseman työmaan aikataulutuksista.
Kyseisellä sähköasemalla syttyi vuosi sitten pääsiäisenä tulipalo. Laiteviasta aiheutunut palo tuhosi rakennuksen täysin. Sähköntoimitus turvattiin väliaikaisen sähköaseman avulla, jonka jälkeen lähdettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan uutta asemaa. Uusi asema otettiin käyttöön toukokuun puolivälissä.
”Leppäkoskella on sähköasemia ja puistomuuntamoita aina Ylöjärveltä Kihniöön asti. Työalueeni on laaja ja päivään voi tulla helposti 100 kilometriä ajoa.”
Klo 9.15
Suuntaan Jaakkolan sähköasemalle tarkistamaan, että aseman kaapelit on sijoitettu oikein. Käymme samalla muiden asentajien kanssa läpi kaapeleiden käyttöönottoon liittyviä asioita. Asennan asemalle myös viestintäyhteyksistä huolehtivia tietoliikennelaitteita sekä sähkönlaadun mittauslaitteen.
Leppäkosken sähköasemien huolto ja kunnossapito on iso osa työtäni. Kuukausihuoltoihin kuuluu esimerkiksi akustojen kunnon tarkastus. Kierrän asemia läpi säännöllisesti ja varmistan, että kaikki on kunnossa.
Klo 12.00
Syön lounaan puolenpäivän aikoihin. Minulla on usein mukana eväät tai jos matkan varrelle sattuu lounaspaikka, käyn siellä syömässä. Lämmin ruoka tekee aina hyvää.
Klo 12.30
Lounaan jälkeen ajan Parkanoon puistomuuntamolle ottamaan käyttöön kaukokäyttölaitteistoa. Laitteiston avulla pystymme ohjaamaan sähköjä ja esimerkiksi rajaamaan vikoja. Testaan, että ohjaukset ja hälytykset toimivat oikein.
”Sähköasemat ovat eräänlaisia sähköverkon solmukohtia. Sähkö tulee asemille Fingridin kantaverkosta, jonka jälkeen sitä siirretään eteenpäin asiakkaille.”
Klo 13.45
Verkonvalvojamme ilmoittaa, että Ikaalisissa sijaitseva vesivoimalaitos hälyttää vedenpinnan korkeudesta. Käyn tarkistamassa tilanteen. Pinnanmittausanturi on vioittunut, joten vaihdan anturin uuteen.
Klo 15.00
Palaan takaisin Ikaalisten toimistolle. Lähetän vielä muutaman sähköpostin sekä tilaan kaukokäyttölaitteistoa koskevan, verkonvalvontajärjestelmään liittyvän kuvan päivityksen.
Klo 15.30
Lopettelen työpäivän ja lähden hakemaan tytärtä hoidosta. Ilta menee perheen parissa arkisissa askareissa ja lapsen kanssa ulkona leikkiessä.
Mitä toimenkuvaasi kuuluu?
Päätehtävänäni on sähköasemien käyttö, huolto ja kunnossapito sekä verkon käyttötehtävät. Työtehtäviini kuuluvat myös kaukokäyttölaitteistojen käyttöönotto ja korjaukset, vesivoimalaitosten toiminnasta huolehtiminen sekä verkon vikapäivystys ja vianhoito.
Työn parhaat puolet?
Vaihtelevuus. Työ on tosi monipuolista sähköasemista vesivoimaloihin.
Tulin Leppäkoskelle töihin vuonna 2007 verkostoasentajaksi. Vuonna 2020 aloitin työskentelyn sähköasemien parissa.
Miten energia-alan murros näkyy työssäsi?
Kaikki toimii nykyään sähköllä. Lisääntynyt sähkötehontarve ja esimerkiksi maakaapelointi lisäävät kustannuksiamme ja näkyvät suurina investoineina myös sähköasemapuolella. Sähköasemat itsessään ovat pitkäikäisiä, niiden käyttöikä on noin 40-50 vuotta. Lisäämme asemien kapasiteettia esimerkiksi suurentamalla komponentteja sekä päivittämällä laitteita.
Ikimuistoisin hetki?
Ensimmäiseksi tulee mieleen isoimmat myrskyt. Niitä on osunut kohdalle aika montakin. Myrskyjen aikaan painetaan töitä monta päivää putkeen ja myrskyjä muistellaan verkostotiimin kesken vielä vuosienkin jälkeen.
Toinen mieleen jäänyt liittyy Leppäkosken tuulivoimapuistoon. Ostimme Iin tuulivoimapuiston vuonna 2012. Olin siellä tuolloin muutaman viikon töissä vaihtamassa tuulimyllyjen vaihdelaatikoita. Kelit ja maisemat olivat kohdillaan, oli mukavaa työskennellä korkealla!