Vinkit | Sähkö 18.01.2023

Päiväni verkostojohtajana

Kuvat: Viivi Hautamäki

Matti Virtanen työskentelee verkostojohtajana Leppäkosken Sähkö Oy:ssä. Yhtiö vastaa sähköliittymistä ja lähes 30 000 asiakkaan sähkönjakelusta Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Klo 07.00
Työpäivä alkaa kotitoimistolta Nokialla. Luen edellisenä iltana tulleet sähköpostit ja vastaan niihin.

Klo 08.00
Lähden Ylöjärven toimistolle palaveriin. Moottoritietä matka kestää 10 minuuttia. Ajaessa ehtii näkemään, kuinka uusi teollisuusalue rakentuu sähkönjakelualueellemme. Palaverissa päivitämme ohjeet mahdollisen tehopulatilanteen varalta ja valmistelemme materiaalin aiheeseen liittyviin kuntapalavereihin yhdessä viestintäpäällikön kanssa. Ylöjärvellä tapaan myös verkostoasentajiamme, joiden kanssa keskustelen ajankohtaisista työkohteista. Säännölliset kohtaamiset työntekijöiden kanssa kasvotusten ovat minulle tärkeitä.

Klo 10.30
Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelua ja sähkön laatua. Vaadittava raportointi lisääntyy vuosittain. Täydennän valvontatietoihin liittyvän raportin suunnittelu- ja rakennuttamispäällikön kanssa ja lähetän sen Energiavirastolle.

Klo 11.00
Lounas työkavereiden kanssa paikallisessa lounasravintolassa. Ruoka on hyvää ja palvelu toimii.

Klo 12.00
Sähkötöiden johtajana vastaan työntekijöidemme sähkötyöturvallisuudesta. Sähköverkon rakennus- ja kunnossapitotöissä riskien arvioinnit pitää olla kunnossa ja tulee säännöllisesti varmistaa, että työntekijöiden ammattitaito ja perehdytys ovat ajan tasalla. Käyttöpäällikön kanssa päivitämme aiheeseen liittyvän ohjeistuksen.

Klo 13.00
Ensi keväästä alkaen siirrymme käyttämään uuden sukupolven älykkäitä sähköenergiamittareita ja kaikki 30 000 mittaria on tarkoitus vaihtaa vuosien 2025–2026 aikana. Lain vaatimusten mukaisesti hanke toteutetaan ns. julkisena hankintana. Olen tyytyväinen, että toistaiseksi projekti näyttää etenevän ilmoitetussa aikataulussa.

”Palaveri oman hankintaryhmämme ja konsultin kanssa etenee Teamsin välityksellä nopeasti ja ammattitaitoisesti.”

14.00
Viimeistelemme toimitusjohtajan ja taloushallinnon edustajien kanssa vuoden 2023 budjettiehdotuksen yhtiön hallituksen käsittelyä varten. Materiaalikustannukset nousevat yli yleisen inflaatiotason ja valitettavasti sähköverkon peruskorjausten määrää on vähennettävä verrattuna edellisiin vuosiin.

15.30
Sähköpostit ajan tasalle.

Klo 17.00
Tähän aikaan vuodesta alkaa siimat jäätymään, joten kalastushaaveet kohdistuvat kevään pilkkijäille. Kävelylenkki Vihnusjärven ympäri rentouttaa.

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Johtaa ja kehittää organisaatiota, joka toteuttaa Leppäkosken sähkönjakeluverkon suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa. Sähkötöiden johtajana vastaan työntekijöidemme sähkötyöturvallisuudesta ja käytön johtajana siitä, että sähkönjakeluverkkomme on sähköturvallisuuslain edellyttämässä kunnossa. Teemme parhaamme sen eteen, että asiakkaamme voivat luottaa sähkön laatuun ja että sähkön käyttö on turvallista.

Työn parhaat puolet?

Työn monipuolisuus ja hyvät ja ammattitaitoiset työkaverit. Sähkönjakeluasiakkaita meillä on paljon ja sitä kautta mielenkiintoisia asiakaskohtaamisia.

Miten energia-alan murros näkyy työssäsi?

Perinteisesti sähköjärjestelmä on ollut melko yksisuuntainen: sähköä on tuotettu suurissa yksiköissä ja olemme siirtäneet sen asiakkaidemme käyttöön. Nykyään voimakkaasti lisääntyvä sähkön pientuotanto mm. aurinkopaneeleilla onkin tehnyt osasta asiakkaitamme sähkön tuottajia. Asiakkaidemme tuottaman sähkön jaamme edelleen muiden käytettäväksi. Lisäksi sähköautojen ja latauspisteiden määrän kasvu tuo meille positiivisen haasteen.

Ikimuistoisin hetki?

Aapeli-myrsky katkoi sähköt yli 6 000 asiakkaaltamme 2.1.2019 klo 02.00 alkaen. Korjaustyötä haittasivat 25 m/s myrskypuuskat, voimakas lumisade ja pimeä vuodenaika. Osalla asiakkaista sähköjen palautus kesti valitettavasti jopa vuorokauden. Kuitenkin asiakkaidemme positiivinen suhtautuminen tilanteeseen ja oman henkilöstön ja yhteistyökumppaneidemme 100 % sitoutuminen myrskyvaurioiden korjaamiseen tuntuivat hyvältä.

Lue lisää Leppäkosken työntekijöiden päivistä

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi.
Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.