Vinkit 05.07.2021

Pese pyykit ympäristöystävällisesti

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto

Miten pestä pyykkiä ympäristöystävällisesti? Pyykinpesun ympäristöystävällisyyteen voi vaikuttaa helposti ja saada samalla puhdasta ja raikasta pyykkiä. Eikä kyse ole vain pyykinpesukoneen tai kuivausrummun sähkön- ja vedenkulutuksesta, vaan siitä, mitä aineita käytät ja miten koneen täytät.

Ympäristö ja kestävä kehitys ovat monelle kuluttajalle tärkeitä. Ympäristön ja kestävän kehityksen kannalta vaatteiden pesu on vähintään yhtä tärkeää kuin jätteiden lajittelu, ruokaostokset ja muut arjen valinnat. Elektroniikkavalmistaja LG on listannut parhaat vinkkinsä ympäristöystävälliseen vaatteiden pesuun.

Väkiviinaetikka pyykinpesussa – hajujen pahin vihollinen

Lorauta huuhteluainelokeroon huuhteluaineen sijaan väkiviinaetikkaa. Etikka poistaa hajut tehokkaasti ja pehmentää vaatteet samalla. Lisäksi etikka on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin huuhteluaineet, jotka ovat todellisia kemikaalipommeja.

Mikä parasta, etikka puhdistaa pesukoneen samalla, kun se puhdistaa pestävät vaatteet. Täydelle koneelliselle riittää 1–2 ruokalusikallista väkiviinaetikkaa.

Vetykarbonaatti taipuu muuhunkin kuin leivontaan

Hikiraidat ja kellastuneet lakanat? Tahranpoistoaine tulee ehkä ensimmäisenä mieleen, mutta aine voi olla niin voimakasta, että se tuhoaa tekstiilit.

Säästä rahaa hankkimalla luonnollisia tuotteita, kuten ruokasoodaa ja sitruunaa. Yhdessä ne ovat luonnollinen valkaisuaine, joka on hellä sekä ympäristölle että vaatteille.

Poista värimuutokset ja tahrat sekoittamalla aineet pesuvadissa ja liottamalla pyykkiä vadissa.

Täytä pesukone oikein

Yksinkertaisin tapa varmistaa pyykin puhdistuminen on täyttää pesukone oikein.

Puoliksi täysi kone tuhlaa vettä ja energiaa, mutta liian täysi kone ei välttämättä tee pyykistä puhdasta.

Suurimmassa osassa koneita on painomittari, mutta hyvä nyrkkisääntö on täyttää rumpu 80 prosenttisesti. Silloin vedelle jää tilaa pestä pyykit helposti.

Heitä kuiva pyyhe kuivuriin

Kuivuriin voi laittaa märän pyykin sekaan kuivan pyyhkeen, jolloin pyykki kuivuu nopeammin.

Älä unohda lingota pyykkiäsi, sillä se nopeuttaa kuivumista ja säästää ympäristöä enemmän kuin pitkät kuivausohjelmat.

Hyvällä ilmalla on luonnollisesti parasta kuivata pyykit ulkona tai terassilla, jos se vain suinkin on mahdollista.

Annostele pesuaine oikein

Pese vaatteet, kun ne ovat oikeasti likaisia ja seuraa pesuaineen käyttöohjeita.

Pesuohjeen annostuksen ylittäminen ei tee pyykistä puhtaampaa. Liian suurella pesuainemäärällä on muitakin kuin ympäristölle ja luonnolle aiheutuvia haittoja.

Yliannostus voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihoärsytystä, minkä lisäksi vaatteisiin voi syntyä valkoisia läiskiä ja raitoja, koska pesuaine ei ole huuhtoutunut kunnolla vaatteista pois.

Valinnoilla helpotat pyykinpesua

”Automaattisella annostelijalla varustellun pyykinpesukoneen valitseminen ei ole ainoastaan hyväksi ympäristölle, vaan myös käyttäjälle. Pesukoneet kehittyvät jatkuvasti älykkäämmiksi”, sanoo LG:n kodinkoneiden tuoteasiantuntija Mats Haglund.

Siksi vanhan, elinkaarensa loppupuolella olevan, runsaasti vettä ja sähköä kuluttavan pyykinpesukoneen uusiminen on perusteltua.

”Pesuvinkit ovat ehkä tylsiä, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon hygieenisempää ja kestävämpää pyykkiä niillä saadaan aikaan”, painottaa Haglund.

Esimerkiksi monet LG:n pyykinpesukoneet on varustettu automaattisella pesuaineen annostelijalla ezDispensellä, joka tekee pesusta ekologisesti kestävämpää. LG:n ezDispense-pesukoneissa myös huuhteluainelokeron voi täyttää pesuaineella, mikä tarkoittaa harvempia täyttöjä ja vähemmän rasitetta ympäristölle.

Miten siis pestä pyykkiä ympäristöystävällisesti?

  1. Käytä etikkaa huuhteluaineena
  2. Vetykarbonaatti poistaa keltaiset kainalojäljet eli hikiraidat ja kellastuneet lakanat
  3. Täytä pesukone 80 prosenttisesti täyteen. Älä pese liian tyhjiä koneellisia.
  4. Heitä kuiva pyyhe kuivuriin, se nopeuttaa pyykin kuivumista
  5. Jos hankit uuden pesukoneen, hanki sellainen jossa on automaattinen pesuaineen annostelija.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.