Vinkit 20.05.2021

Pirkanmaan retkeilykohteet

Teksti: Kristiina Oksanen, Ikaalisten Nouseva-Voima
Kuvat: Kristiina Oksanen ja Marjo Äkkinen

 

Lähialueilla retkeilystä on tullut suosittu harrastus. Luontokohteiden hyvä puoli on, että ne ovat aina auki. Alla esitellyt kohteet eivät vaadi huimaa kuntoa tai erityisvarusteita, vain pientä seikkailuhenkeä. Lähde siis luontoon!

Iki-ihana ja monipuolinen Jämi

Jämin alueella on paljon ihmeteltävää ja sinne kannattaakin lähteä ajan kanssa. Vierailun voi aloittaa Uhrilähteeltä. Kohteen polut ovat helppokulkuisia ja niitä pitkin voi kulkea myös lastenrattaiden kanssa. Parkkipaikalta lähtee lyhyt, alle 300 metrin reitti kahteen suuntaan. Molemmissa suunnissa kannattaa käydä katsomassa, kuinka vesi pulppuaa hiekkahaudoissa. Lampien pohja tuntuu muuttavan muotoaan koko ajan – mykistävää!

Uhrilähteen jälkeen voi vierailla Jämin näkötornilla, joka löytyy Jämikeskuksen läheltä, harjun korkeimmalta kohdalta. Mikäli retkeilypäivälle sattuu hyvä sää, ovat näkymät huikeat. Näkötorniin noustaan luonnollisesti kaurapuuron voimalla eli hissiä ei ole.

Jämin alueella on useita laavuja, joilla voi nauttia retkieväitä. Kiintorastikarttoja saa ostettua alueen ravintolasta. Jämillä pystyy myös frisbeegolfaamaan, kiipeilemään ja hiihtämään lähes ympäri vuoden.

 

Vahonkoski ja Vahon Tokee

Ikaalisten Vahon kylässä, Väinäntien ja Kivistöntien risteyksessä, sijaitsee Vahon Tokee ja Vahonkoski. Vahon Tokee on kosken äärellä olevan laavun nimi. Parkkipaikka sijaitsee aivan teiden äärellä, joten liikuntaesteisten on helppo päästä tähän hienoon luontokohteeseen.

Vauhdikkainta veden juoksu on tietenkin keväällä. Alueella voit nähdä myös koskilintuja. Muista ottaa makkarat mukaan, sillä retki ei ole retki ilman kunnon eväitä. Kosken varrella voi kävellä, mutta varsinaisia reittejä tällä alueella ei ole.

 

Pirunvuori

Ellivuoren laskettelukeskus on monelle tuttu paikka, mutta oletko käynyt katsomassa huikeita järvimaisemia Pirunvuorella? Pirunvuorelle menee hyvin merkattu reitti, joka lähtee Ellivuori-resortin piha-alueelta.

Reittejä on alueella useampiakin, mutta jos haluaa mennä vain Pirunvuoren huipulle, tulee matkaa n. 1,3 km suuntaansa. Alkuosa on helppokulkuisempaa, mutta aivan loppupäässä polku menee pienemmäksi, joten lastenrattaita ei kannata ottaa mukaan. Reitin varrella voi ihmetellä myös Kivilinnaa, luolaa sekä kiviröykkiöitä, joita myös pirunpelloiksi kutsutaan.

 

Torisevan rotkojärvet

Jos haluat suunnitella päiväretkeä hiukan kauemmaksi, kannattaa listalle ottaa Torisevan rotkojärvet Virroilla. Alueella on henkeäsalpaavat näkymät. Polku kulkee korkealla, pystysuorien kallioseinämien päällä, eikä aitoja ole. Olethan siis tarkkana, jos mukana on vilkkaita lapsia.

Komeimman järven eli Alaisen-Torisevan reunalla kulkeva polku on n. 1 km mittainen. Voit halutessasi kiertää myös Keskisen-Torisevan tai alueen luontopolun, jonka pituus on n. 5 km. Nuotiopaikka sijaitsee Alaisen-Torisevan eteläpäässä. Lastenvaunuja tänne ei kannata tuoda.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.