Vinkit | Sähkö 01.07.2020

Projektipäällikön kesätervehdys

Alustus

Tervehdys kaikille täältä kiireen siivittämästä projektipäällikön arjesta! Haluan kertoa teille hieman millaisia mittavia järjestelmähankkeita meillä täällä Leppäkoskella on tänä keväänä käynnistynyt ja mitä kaikenlaisia muutoksia on tiedossa tämän vuoden aikana. Kyllä meillä kova draivi on vain päällä ja paljon leveällä rintamalla menossa.

Mitä nämä mittavat järjestelmähankkeet sitten käytännössä ovat? Emme tiedä, että Suomen mittakaavassa olisi aiemmin toteutettu vastaavaa ja vielä tässä aikataulussa. Uusimme asiakastietojärjestelmämme, joka sisältää kaiken sen perustiedon, jotta pystymme palvelemaan asiakkaitamme erilaisissa tilanteissa oli kyse sitten uuden sähköliittymän tilaamisesta tai vaikka sähkön myyntisopimuksen päivittämisestä. Asiakastietojärjestelmä toimii liiketoimintojemme keskiössä mahdollistaen kaiken asiakaspalvelussamme tehtävän työn ja näin ollen se on kaikkein kriittisimpiä järjestelmiämme.

Tulemme vielä tänä vuonna käyttöönottamaan CGI:n Kolibri SaaS-ratkaisun, joka vastaa tarpeeseen saada asiakaspalvelullemme moderni modulaarinen kokonaisuus sekä päästä Fingrid Datahub Oy:n tavoitteisiin, jotka koskevat kaikkia Suomessa toimivia sähköyhtiöitä. Kolibri for Datahub-järjestelmällä pääsemme aloittamaan sidosryhmätestaukset vaaditussa aikataulussa syyskuussa 2020. Prosessitestauksia onkin runsaasti tiedossa kun testaamme sekä uuden asiakastietojärjestelmämme käyttöliittymää, että suoritamme ensimmäisiä datahub-testauksia Fingridin datahub-ympäristöä vasten.

Asiakastietojärjestelmällä on vahva linkitys asiakkaidemme sähkömittareilta saatavan mittaustiedon hallintaan ja energian tasehallintaan, minkä vuoksi vaihdamme myös näihin toimintoihin liittyvän toimittajan. Palvelun käyttöönoton suunnittelu on täydessä vauhdissa vahvan liiketoimintaosaajakumppanimme Rejlersin kanssa, jolta hankimme mittaustietokanta-, tiedon validointi- ja taseselvityspalvelut. Tämän lisäksi sanomaliikenneoperaattorimme vaihtuu ja jatkossa Rejlers huolehtii EDI-sanomaliikenteestä eli MSCONS-sanomien toimituksesta ja PRODAT-sanomien välityksestä.

Koska päätimme vaihtaa pari liiketoimintojen kannalta merkittävimpää järjestelmäämme, miksi ei vaihdettaisi samalla hieman enemmänkin ;). Ja näin tulemme hankkimaan jatkossa laskutus-, tulostus- ja myyntireskontrapalvelut Lowell Oy:ltä (ent. Lindorff). Lowell vastaa palvelukokonaisuudestamme sisältäen myyntireskontran ja perinnän hoitamisen sekä laskupohjien ylläpidon, laskuaineistojen toimittamisen tulostukseen, välitykseen ja arkistointiin. Lowellin järjestelmät keskustelevat jatkossa Leppäkosken Kolibrin kanssa.

 

Missä mennään tällä hetkellä?

Näin koronakevään aikana kaikki projektipalaverit ja osa-aluekohtaiset työpajat on järjestetty toimittajien kanssa etänä Teams/Skype-sovelluksilla. Korona ei ole onneksi hidastanut työskentelyä ja koko projektiryhmä niin Leppäkoskella kuin kumppaneillakin on pysynyt terveinä näinä poikkeusaikoina. Pikku hiljaa viime päivinä toki olemme päässeet siirtymään takaisin toimistoille ja syksylle on jopa suunnitteilla kasvotusten tapaaminen toimittajan kanssa pitkästä aikaa. Mukavaa vaihtelua sekin!

Asiakastietojärjestelmän osalta olemme kevään ajan konvertoineet tietoja vanhasta järjestelmästä uuteen käyttöönotettavaan järjestelmään, valmistelleet ympäristöä, olemme hakeneet käyttöoikeuksia ja kouluttaneet käyttäjiä konversiohavaintoja ja prosessitestauksia varten. Työt jatkuvat myös läpi heinäkuun asiakaspalvelussamme testausten ja konversiotarkastusten osalta. Samalla suunnittelemme täydellä tohinalla jo kesälomien jälkeisestä aikaa ja kalenterit täyttyvät erilaisista projektien viikkopalavereista ja työpajoista.

Mittaustietohallintajärjestelmän osalta olemme suunnitelleet luenta-, mittaus- ja tasehallintapalveluiden yliheittoja.  Perustietojen alkulatauksen saimme toteutettua kesäkuussa ja integraatioita päivittäistä tietojen siirtoa varten työstetään parhaillaan. Samalla suunnittelemme uutta Online-palvelua, josta jatkossa löytyy asiakkaan käyttöpaikan energiaraportointi.

Päivät ja viikot ovat sujahdelleet vauhdilla kunnes reippaat helteet ovat herättäneet huomaamaan kesän olevan jo ovella ja samalla projektin heinäkuun kesälomatauon lähellä. Pian läppärit sulkeutuvat ja toimistot hiljenevät viettämään ihanan joutilasta aikaa, jossa pääsemme nauttimaan toivottavasti valoisista ja lämpimistä illoista ja aamun aikaisesta sarastuksesta. Näissä tuokioissa kerätään voimavaroja jälleen tiiviiseen projektisyksyyn.

 

Lämmintä ja mukavaa kesää kaikille!

 

Kesäterveisin Greetta Arha, ICT-projektipäällikkö