Sähkön siirtolaskutukseen on suunnitteilla muutoksia, kun tehomaksua ollaan ottamassa käyttöön myös pienasiakkaille. Maksu määräytyy sen mukaan, kuinka paljon sähköä käytetään samanaikaisesti. Taustalla on sähkömarkkinalain uudistus, joka yhtenäistää verkkopalvelumaksujen rakenteita eri verkkoyhtiöiden kesken. Tehomaksun käyttöönoton aikataulusta ei ole tehty vielä päätöstä. Uudistukseen liittyy useita väittämiä ja huhuja – selvitimme, mitkä näistä pitävät paikkaansa ja mitkä eivät!
Tehomaksu tiivistetysti
Mikä? Tehomaksu on sähkön siirtolaskun uusi mahdollinen osa. Se perustuu siihen, kuinka paljon käytät sähköä samanaikaisesti. Esimerkiksi jos lataat sähköautoa, saunot ja lämmität lämminvesivaraajaa yhtä aikaa, voi tämä vaikuttaa tehomaksun suuruuteen. Energiavirasto täsmentää tehomaksuun liittyviä ohjeistuksia myöhemmin.
Kenelle? Useimmat verkkoyhtiöt ovat ottaneet tehomaksun käyttöön suurilla asiakkailla, kuten teollisuus- ja kiinteistökohteilla. Sähkömarkkinalain uudistuksen myötä tehomaksu tulee mahdollisesti käyttöön myös kotitalouksille.
Milloin? Eduskunta on käsitellyt sähkömarkkinalain muutoksen, mutta päätöstä tehomaksun käyttöönoton aikataulusta ole vielä tehty.
Väite: Tehomaksu tulee kaikille asiakkaille
Mahdollisesti totta. Tehomaksua on suunniteltu otettavaksi käyttöön useammille asiakasryhmille, mutta käyttöönoton laajuus voi vaihdella verkkoyhtiöstä ja verkkopalvelutuotteesta riippuen. Useimmat verkkoyhtiöt ovat jo ottaneet tehomaksun käyttöön suurilla asiakkailla, kuten teollisuus- ja kiinteistökohteilla. Nyt tätä verkkopalvelumaksun erillistä osaa ollaan laajentamassa myös kotitalouksille. Jatkossa tehomaksu sisällytetään todennäköisesti ainakin kausi- ja kaksiaikasiirtotuotteisiin sekä mahdollisesti myös yleissiirtotuotteeseen.
Väite: Tehomaksu on verkkoyhtiöille keino kerätä lisää rahaa
Tarua. Tehomaksun käyttöönotto ei lisää verkkoyhtiöiden sallittua tuottoa eli sitä rahamäärää, jonka yhtiöt voivat asiakkailta periä. Käytännössä muita verkkopalvelumaksun osia, kuukausimaksua ja siirtomaksua, tullaan laskemaan tehomaksun käyttöönoton yhteydessä. Vaikka tehomaksu saattaa tuntua lisäkustannukselta, on sen tarkoituksena varmistaa, että sähköverkko kestää kasvavan kuormituksen. Tehohinnoittelun käyttöönotto ei siis vaikuta verkkoyhtiöiden tuottoon tai asiakkailta kokonaisuutena kerättävään summaan.
Väite: Asiakkailta laskutetaan jo varatusta tehosta
Tarua. Tehomaksu perustuu todelliseen sähkönkäyttöön ja erityisesti huippukulutukseen. Maksu kohdistuu siis käytettyyn, ei varattuun tehoon. Liittymismaksulla asiakas on aikanaan ostanut oikeuden liittyä sähköverkkoon. Verkkopalvelumaksulla katetaan sähköverkon käytöstä ja ylläpidosta syntyviä kustannuksia, jotka ovat pääosin kiinteitä tai tehopohjaisia. Verkkoyhtiön kuluista vain häviöenergia ja Suomen kantaverkon kulut (kuten kantaverkkomaksut) ovat siirrettyyn energiaan perustuvia. Lähes kaikki muut kustannukset ovat joko kiinteitä tai riippuvat verkossa siirrettävästä tehosta eli verkon mitoituksesta.
Väite: Tehomaksu kohtelee asiakkaita epätasa-arvoisesti
Mahdollisesti totta. Tehomaksun käyttöönotto vaikuttaa asiakkaisiin eri tavoin riippuen heidän sähkönkäyttötottumuksistaan. Asiakkaat, joiden kulutus on tasaista, voivat hyötyä uudesta hinnoittelusta. Sen sijaan ne, joiden kulutus keskittyy yksittäisiin huippuihin, saattavat joutua maksamaan enemmän. Huippuja syntyy, kun useita suuritehoisia laitteita käytetään samanaikaisesti (esimerkiksi sähköauton lataus, saunan lämmitys ja keittiön laitteet).
Energiavirasto valvoo verkkopalvelumaksujen tasoa niin sanottujen tyyppikäyttäjien avulla. Nämä käyttäjät edustavat yleisiä sähkönkäyttöprofiileja, mutta yksittäisten asiakkaiden todellinen käyttö voi poiketa niistä merkittävästi, jolloin tehomaksun vaikutukset ovat erilaisia.
Väite: Tehomaksu kannustaa energiatehokkuuteen
Totta. Tehomaksu kannustaa asiakkaita ajoittamaan sähkönkäyttöään tasaisemmin ja välttämään kulutushuippuja. Tämä voi parantaa energiatehokkuutta ja pienentää sähkölaskua erityisesti niillä, jotka pystyvät optimoimaan kulutustaan. Kulutushuippujen välttäminen on usein jopa helpompaa kuin kokonaiskulutuksen vähentäminen. Esimerkiksi sähköauton lataaminen eri aikaan kuin saunominen tai ruoanlaitto, voi pienentää kokonaistehoa merkittävästi. Kyse on sähkönkäytön ajoittamisesta – suuritehoisia laitteita ei käytetä yhtä aikaa, vaan kulutus hajautetaan huipputuntien ulkopuolelle.
Väite: Tehomaksu vähentää sähköverkon investointitarpeita
Totta. Tehomaksujen avulla pyritään madaltamaan kulutushuippuja ja siten vähentämään kalliita investointeja sähköverkkoon. Sähköistyvä liikenne, sähkön hinnan mukaan ajoittuva kulutus (esimerkiksi spot-hintojen perusteella) ja lämpöpumppujen yleistyminen ovat johtaneet siihen, että kulutushuiput kasaantuvat yhä useammin samoihin ajankohtiin. Tämä lisää sähköverkon kuormitusta merkittävästi.
Erityisesti pienjänniteverkossa kuormitus painottuu usein yöaikaan, kun edullisempi sähkö houkuttelee lataamaan sähköautoja sekä lämmittämään koteja ja käyttövettä samanaikaisesti. Sähköverkon kapasiteetin lisääminen on kallista. Tehomaksun käyttöönoton ja kulutushuippujen tasauksen myötä sähköverkon lisäinvestointeja voidaan lykätä vai välttää kokonaan.