Vinkit 04.06.2021

Suojaa sähkölaitteet ukkoselta edullisesti

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

Kuinka voit suojata sähkölaitteet ukkoselta edullisesti? Ukkosen aikaansaamat ylijännitepiikit ja sähkökatkot saattavat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja sähkölaitteille niin kotona kuin vapaa-ajanasunnolla. Samalla voi hävitä esimerkiksi etätyöläisen tuntien työ, rikkoutua arvokas televisio tai seota tietokoneen kovalevy.

Jokainen voi suojata omaisuutensa ukkosvahingoilta, jopa pienillä kustannuksilla. Myös verkkoyhtiöiden investoinnit maakaapelointiin vähentävät ukkosten aiheuttamia riskejä. Salama voi kuitenkin päästä iskemään kiinteistöön niin, että sen aiheuttama ylijännitepiikki rikkoo sähkölaitteita tai sytyttää jopa talon palamaan.

Suurin riski on avoimella paikalla sijaitsevissa rakennuksissa. Riskiä pienentävät hieman lähellä olevat korkeat puut tai rakennelmat. Osuma lähelle taloakin voi olla vaarallinen. Esimerkiksi ukkosen aiheuttamat ylijännitteet leviävät laajalle sähkö- ja televerkoissa.

Salamoilta suojautumiseen on kaksi tapaa. Suorilta salamoilta suojaudutaan salamansuojausjärjestelmillä eli ukkossuojauksella ja sähköverkosta tulevilla ylijännitepiikeillä ylijännitesuojauksella.

Suojaa työsi ja laitteesi itse

Suorilta salamaniskuilta suojaavaa salamansuojausta käytetään lähinnä korkeiden kohteiden suojaukseen. Myös vähintään 110 kV suurjännitejohtoja suojataan salamaniskuilta niin sanotuilla ukkosköysillä. Omakotitaloon tai normaalinkorkuiseen kerrostaloon ei salamasuojausta juurikaan kannata rakentaa. Televisioantenni pitää maadoittaa ja se auttaa jonkin verran asiaa.

Jokainen voi itse varmistaa ylijännitesuojauksen, joko asennuttamalla ylijännitesuojat sähköpääkeskukseen tai muihin, esimerkiksi asuntokohtaisiin sähkökeskuksiin. Toimiva ylijännitesuojaus edellyttää tällaisia ammattilaisten kiinteästi asentamia ylijännitesuojia.

Jatkorasioihin tai pistorasian välikytkimiin asennetuista ylijännitesuojista on hyötyä vain yhdessä kiinteästi asennettujen ylijännitesuojien kanssa.

Mitkä ovat edullisimmat tavat suojautua ukkoselta?

Tarjolla on jopa runsaalla kymmenellä eurolla myytäviä, pistorasiaan tökättäviä ukkossuojauksia. Yhdistelmäsuojia, jotka suojaavat myös tietokoneiden ja muiden verkkolaitteiden datapuolta on saatavilla jopa vajaalla 50 eurolla.

Hallitun sammuttamisen vaativien laitteiden osalta kannattaa tutustua sähköä akkuun varastoiviin UPS-laitteisiin, joilla saadaan tasainen virransyöttö lyhyehköissä sähkökatkoissa. Laitteet tarjoavat myös suojan ukkosen ylijännitepiikkejä vastaan.

Jos mitään suojausta ei ole, kannattaa turvautua vanhaan konstiin sekä ottaa televisioiden ja tietokoneiden pistotulpat pois pistorasioista. Irrota myös tietoliikenne- ja antennin kaapelit. Riski ylijännitteeseen on tiheästi rakennetussa taajamassa, kerrostalojen keskellä pienempi kuin haja-asutusalueella.

Laitteiden osalta on hyvä tarkastaa myös oma vakuutusturva eli millaiset korvauskäytännöt ja omavastuut koti- ja tuotevakuutuksissa on ukkosen varalle.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.