Sähkönjakelu 11.03.2021

Toimiva sähköverkko mahdollistaa etätyöt

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Arto Kukkosen arkisto

Loma-asuntojen ja mökkien sähköistyksen merkitys on noussut samalla, kun ihmiset ovat siirtyneet tekemään etätöitä kaupunkiasuntonsa ulkopuolelle. Verkkopalveluyhtiöt ovat parantaneet sähkönjakelun varmuutta ja myös ajanmukaistaneet sähköliittymiä työelämän tarpeisiin.

Nykyinen pandemiatilanne on muokannut työn tekemisen tapoja. Mahdollisuuksien mukaan on siirrytty etätöihin ja osa ihmisistä on siirtynyt luonnon rauhaan vapaa-ajan asunnolleen. Yksi tällaisen päätöksen tehnyt on BI-analyytikko Arto Kukkonen, joka työskentelee osan ajasta Juuassa järven rannalla luonnonrauhassa.

”Tämä on niin sanottuja koronamökkejä. Kävimme vuosittain muutaman kerran reissussa ja kun kävi selväksi, ettemme pääse varaamallemme Italian Gardajärvelle Sikke Sumarin vetämälle ruoka- ja viinikulttuurimatkalle, ryhdyimme katselemaan mökkejä.”

Tuusulassa asuvilla Kukkosilla oli toiveissa vapaa-ajanasunto suhteellisen läheltä kotia, esimerkiksi Heinolan ympäristöstä.

”Löysimme kuitenkin hieman isomman puolentoista hehtaarin tontilla sijaitsevan mökin Juuasta. Tämä talo oli jo valmiiksi kunnostettu talviasuttavaksi ja se sijaitsi hienolla niemenkärkitontilla. Tähän kokonaisuuteen ihastuimme, emmekä ole katuneet. Mökillä on samat edellytykset asumiseen kuin kotonakin, vesi tulee ja menee, mökki on täysin sähköistetty ja kohteessa oli myös hyvä matkapuhelinverkon peitto.”

”Sähkö ja hyvän nettiyhteyden saaminen olivat ehdottomia edellytyksiä mökin hankinnassa”, määrittelee Kukkonen.

Takka säästää lämmityskustannuksissa

Juuan vapaa-ajanasunto pysyy lämpimänä sähkölämmityksellä, jonka osana on myös etähallittava ilmalämpöpumppu. Vapaa-ajanasunnolla asuttaessa etätöihin ja oleskeluun tuo tunnelmaa takassa loimuava elävä tuli.

”Viimeksi, kun olin mökillä pakkasta oli yli 20 astetta ja ajoittain lähes 30 astetta. Takassa paloi tuli lähes koko ajan. Talo lämpenee itse tehdyillä puilla. Tässä on samalla saanut hyötyliikuntaa ja säästöä lämmitykseen.”

Arto Kukkonen on rakentanut vapaa-ajanasunnolle myös kunnon työpisteen. Pöydältä löytyy kaksi näyttöä ja muutenkin varusteet, joita tehokas työn tekeminen vaatii. Töiden tekemisen olosuhteet eivät poikkea kodista.

”Etätyöt sujuvat hyvin. Olen tehnyt niitä säännöllisesti jo vuosia. Etätöissä säästää aikaa pari tuntia päivässä. Konttorille Pasilaan kotoa matkustaminen vie noin tunnin ja etätöissä voi tämän ajan käyttää vaikka harrastuksiin”, kiittelee Arto Kukkonen.

Toimiva sähköverkko edellytys etätöille

Taajama-asumiseen tottunutta ei luonnon keskelle siirtyminen epäilyttänyt edes sähkönsaannin osalta, vaikka Juuassa ollaan lumikinosten ja tykkylumisten puiden keskellä. Verkkopalvelut ovat maassamme toimivat ja ongelmia ei juurikaan ole. Tietenkin vielä on alueita, joissa suuret luonnontuhot voivat vaikuttaa asiaan, mutta tilanne on kunnossapidon ja uudistusten ansiosta parantunut jatkuvasti.

”Kahdesti on ollut lyhyehkö sähkökatko, mutta sähköt on saatu takaisin kohtuu ajassa”, kiittelee Kukkonen.

”Ongelmia ei ole ollut, nämä pari katkoa ovat olleet niin lyhytkestoisia. Toinen katkoista osui illalle, mistä oppi pitämään taskulampun, tulitikut ja kynttilät sekä otsalampun helposti saatavilla. Toinen lyhyt katko osui päivälle juuri etäpalaverin alun aikoihin. Silloin selvisin hetken matkapuhelimella, kunnes sähköt tulivat takaisin.”

Tällä hetkellä kotonaan Tuusulassa etätöitä tekevä Arto Kukkonen kertoo siirtyvänsä Juukaan jälleen pääsiäisen aikoihin.

”Otan myös polkupyörän mukaan, koska teen usein pitkiä pyörälenkkejä. Samalla tulee ympäristö hyvin tutuksi. Tietenkin mökillä on myös muuta tekemistä. Olen suunnitellut kesäkaudelle rakennusten huoltomaalausta ja varmasti myös vähän polttopuiden pilkkomista.