Vinkit | Asiakastarinat 10.01.2022

Tuomarintalo huokuu historiaa

Teksti: Tiina Mononen
Kuvat: Viivi Hautamäki

Ympäröivä järvimaisema, vehreät rantabulevardit sekä arvokkaat vanhat rakennukset luovat tunnelmaa idylliselle Ikaalisten Vanhan Kauppalan alueelle. Rannan tuntumassa sijaitsee Tuomarintalo, joka on vuodesta 1985 lähtien ollut kuvataiteilija Minni Huusarin ja arkkitehti Matti Huusarin koti.

Ikaalisten epäitsenäinen kauppala perustettiin vuonna 1858. Ikaalista luonnehdittiin aikanaan Suomen vanhimmaksi, pienimmäksi ja
kauneimmaksi kauppalaksi. Ikaalisten Vanhan Kauppalan 1800-luvun puolivälin asemakaavarakenne on edelleen nähtävissä. Vanhimpaan säilyneeseen rakennuskantaan kuuluu myös kruununvouti Constantin Palménin vuonna 1862 rakennuttama Tuomarintalo (lähde: Ikaalinen.fi ja Museovirasto).

Syyskuun loppupuolella ruska on parhaimmillaan ja syksyn värit loistavat Huusarien kodin pihamaalla. Pihatietä reunustavat kirkkaankeltaiset tuoksuvadelmat ja puutarhan valtavat tammet ovat myös pukeutuneet keltaiseen.

1900-luvun alkupuolella rakennettu viihtyisä lasikuisti toivottaa tulijan tervetulleeksi taiteilijapariskunnan kauniisti entisöityyn kotiin. Lasikuistin rakennutti vuonna 1910 talon ostanut Vilho Stenroos.

Lasikuisti on rakennettu vanhoista Palménin aikaisista puhalletuista
laseista. Nykyään sitä käytetään paljon varsinkin kesäaikaan erilaisten juhlien ja illanistujaisten tunnelmapaikkana.

Lasikuistilta astutaan sisään eteiseen. Vasemmalle puolelle jää kirjasto, jonka tilalla oli ennen ruokasali. Remontin yhteydessä ruokasali siirrettiin talon lounaiskulmaan ja sen tilalle tehtiin toimistotilat. Entisen keittiön paikalla on nyt Matti Huusarin työhuone. Keittiö siirrettiin pohjoiskulmasta ilta-auringon puolelle taloa.

 

Eteisestä avautuu upea sali, jonka lämpimänpunaiset seinät luovat tunnelmaa yli kolme metriä korkeaan tilaan. Sali, kuten kaikki rakennuksen tilat, on avara ja remontoitu kunnioittaen rakennuksen alkuperäistä henkeä. Huusarit teettivät remontin entisöintiin erikoistuneilla ammattilaisilla, jotka hallitsivat tarvittavat tekniikat.

Temperamaalilla käsitellyt seinät ovat säilyttäneet upean värinsä kolmen vuosikymmenen ajan.

Peruskorjauksen yhteydessä paljastuivat 1880-luvulta peräisin olevat jämijärveläisen Frans Evert Bergrothin kattomaalaukset, jotka on nyt entisöity. Lattialla olleen muovimaton alta löytyi komea lautalattia.

Konservaattori Lauri Virolainen entisöi ammattitaidolla salin värikkäät kattomaalaukset vuonna 1992.

Kattorosetti on klassinen kattokoriste, joka perinteisesti on sijoitettu
keskelle kattoa.

 

Tuomarintalossa on paljon taidetta esillä. Omaleimaista ilmettä talon sisustukseen luovat mm. Ikaalisten Iloisten Taiteilijoiden värikkäät teokset.

Minni Huusarin työhuoneesta avautuu upea näkymä ruokasaliin. Seinää koristaa Ikaalisten Iloisten Taiteilijoiden maalaus.

Salin ikkunaseinällä, kunniapaikalla on valokuvat kaikista Tuomarintalon omistajista kruununvouti Palménista lähtien. Matti Huusari kertoo kuva kuvalta tarinoita talon historiasta ja sen aikaisemmista omistajista. Kertomukset tempaavat mukaansa yli satavuotiaan rakennuksen vaiheisiin.

Tuomarintalon omistajien kuvat ovat kunniapaikalla salin ikkunaseinällä. Huusarit tuntevat talon historian myös omistajien elämänvaiheiden kautta.

Talossa on 1900-luvun alkupuolella asunut mm. Viipurin hovioikeuden presidentti ja tuomiokunnan tuomari. Sota-aikana kiinteistössä toimi jonkin aikaa venäjänkielinen vanhainkoti, kun sinne asutettiin vanhuksia kahdesta Karjalankannaksen venäjänkielisestä pitäjästä. Lisäksi 1950- ja 60-luvuilla siellä toimi hammaslääkärin vastaanotto ja sen jälkeen kauppaoppilaitoksen opiskelijaneitien asuntola.

”Tuomarintalo-nimitys tulee siitä, että talossa on asunut aikoinaan ainakin viisi Ikaalisten tuomiokunnan tuomaria”, Huusari kiteyttää.

 

Pinta-alaltaan noin 300 neliöisessä talossa on kahdeksan tulisijaa, joista kahta käytetään aktiivisesti. Keittiö on kodin sydän ja kesäisin paljon aikaa vietetään myös lasikuistilla. ”Remontti aloitettiin talon oston jälkeen ja se jatkuu edelleen”, kertoo Matti Huusari.

Heti talon valmistuttua 1860-luvulla kruununvouti Constantin Palmén
hankki taloonsa ilmeisesti pappilan huutokaupasta Könninkellon, joka vuosien vieriessä joutui välillä muualle, mutta on nyt palautettu alkuperäiselle paikalleen.

Tiesitkö?

Vuonna 1910 Tuomarintalon omistanut Vilho Stenroos oli varsin monitaitoinen mies. Muiden toimiensa ohella hän toimi myös
Leppäkosken Sähkön hallituksen puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja
osa-aikaisena toimitusjohtajana.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.