Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Olemme siinä vaiheessa vuotta, että illat ovat jo alkaneet selvästi hämärtyä. Tämä tuo myös tarvetta valaistuksen lisäämiseen. Valaistus luo myös turvallisuutta ja viihtyisyyttä, joten emme voi siitä luopua. Voimme kuitenkin katsoa miten valaisemme energiatehokkaasti.
Näin syksyn edetessä syttyvät valot aina vain aiemmin sekä sisällä että ulkona. Ripustamme mielellämme myös viihtyisyyttä ja tunnelmaa luovia kausivaloja piristämään vuoden pimeitä aikoja. Katsomme myös ehkä enemmän televisiota ja käytämme viihde-elektroniikkaa, kun säätila ei houkuta viipyilemään ulkona. Tällä kaikella on vaikutuksensa meidän sähkönkulutukseemme.
Vaikka nykyaikaiset laitteet ja valaisimet käyttävät huomattavasti vähemmän sähköä kuin vanhemmat, saattaa viihde-elektroniikka napata jopa reilusti yli 20 prosentin osuuden kodin sähkönkulutuksesta ja valaistuskin lähes 15 prosenttia. Viihde-elektroniikalla saattaa olla suurin osuus sähkönkulutuksesta kerrostaloasunnossa ja valaistuksen osuus on yleensä kolmanneksi suurin. Rivitaloasunnoissa nämä osuudet ovat yleensä toisinpäin eli valaistus kuluttaa eniten, jopa lähes 20 prosenttia sähkön kokonaiskäytöstä ja viihde-elektroniikka tippuu kolmanneksi, vajaan 15 prosentin osuudella.
Perheen koko ja käyttötottumukset
Jokaisessa kodissa ei sähköä käytetä tietenkään samalla tavalla. Sähkön käyttöön vaikuttavat vahvasti asukasmäärä, käyttötottumukset sekä asunnon varustelutaso. Esimerkiksi pienellä käyttötottumusten muutoksella voidaan saada merkittävä vaikutus energian kokonaiskulutukseen.
Laitteita hankittaessa kannattaa tutkia laitteiden energiatodistuksia ja sieltä laitteiden sähkönkulutusta. Nykyisin televisiokoon kasvaessa, kasvaa myös niiden energiankulutus pienempiin verrattuna.
Valaistuksessa kannattaa siirtyä lopullisesti led-valaistukseen ja tutustua valaisinta tai lamppuja hankkiessa niiden valomäärään sekä energiankulutukseen. Ulkotiloissa, parvekkeilla ja muualla voi optimoida kulutusta lähestymiskytkimillä, jotka sytyttävät valot silloin kun niitä tarvitaan ja siellä missä niitä tarvitaan. Lähestymiskytkimet sopivat myös osaan sisätiloista. Edelleen vaikka laitteiden ja valaistuksen sähkönkulutus on laskenut, kannattaa ne sammuttaa, kun kohteessa ei oleskella tai laitteet eivät ole käytössä. Pian pihoille ja koteihin ilmestyvät kausivalot on hyvä ajastaa ja säätää palamaan, kun niitä ollaan ihailemassa.
Lampun hankintatilanteessa hyödyllisiä neuvoja löytyy Lampputieto.fi -sivustolta, joka auttaa myös lamppujen oikeaoppisessa kierrätyksessä. Energiamerkinnöistä on puolestaan koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle Energiamerkinta.fi -sivustolle.
Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!
Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.