Vinkit 06.08.2020

Varsi-imurit testissä

Teksti: Ari J. Vesa / Adato
Kuva: iStock ja valmistajat

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Onko varsi-imurista perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi ja kodin ainoaksi imuriksi?

Varsi-imureiden suosio on lisääntynyt ja samalla mallivalikoima kasvanut. Parasta on varsi-imurien helppo käyttöönotto, sillä niitä voi säilyttää esillä latauslaitteessa vaikka keittiön nurkassa. Enää ei tarvitse hakea siivouskaapista isoa, perässä vedettävää letkuimuria, jos esimerkiksi ruokapöydän alle on pudonnut leivänmuruja.
Pikaisen käyttöönoton lisäksi varsi-imurin eduksi voidaan katsoa keveys, johdottomuus ja tehon säilyminen, kun pölypussi ei ole huomaamatta liian täynnä. Myös helppo tyhjennettävyys ansaitsee kiitosta. Kaikissa testattavina olleissa laitteissa on läpinäkyvät ja helposti joka käyttökerran jälkeen puhdistettavat pölysäiliöt.

Testissä neljä erilaista rikkaimuria

Testiin päätyi neljä erilaista laitetta, Electrolux Pure Q9, OBH Nordica Air Force 460, Grundig VCH 9630 sekä Roidmi X20. Jokaista imuria pystyy käyttämään myös rikkaimurina.

Roidmi
X20
OBH Nordica
Air Force 460
Electrolux
PureQ9 Animal
Grundig
VCH 9630
     
Hinta n. 400 € Hinta n. 200 € Hinta n. 300 € Hinta 200 €
Maahantuoja
www.witt.fi
Maahantuoja
www.obhnordica.fi
Maahantuoja
www.electrolux.fi
Maahantuoja
www.grundig.fi

 

Roidmin erikoisuutena on imurin mukana tuleva moppausosa, jonka avulla lattian voi mopata kevyesti kostealla samalla kun imuroi. Mihinkään suurempaan siivoukseen tästä moppausominaisuudesta ei ole. Moppausosalla tekee siis pienen pölypyyhinnän imuroinnin yhteydessä, mutta se ei poista tarvetta likaisen lattian pesuun.

Teho vaikuttaa käyttöaikaan

Tehoa kaikista imureista löytyy kiitettävästi. Grundigissa ja OBH:ssa tehoa voi säädellä kahden eri voimakkuuden välillä. Electroluxissa ja Roidmissa tehon säätö onnistuu kolmen eri voimakkuuden välillä ja molemmat laitteista ovat miellyttävän hiljaisia. Electroluxissa eri imuvoimakkuuksien välistä äänieroa pitää kuunnella kunnolla, jotta tietää millä teholla imuri imee. Roidmissa tehojen erot ovat hieman suuremmat ja tämä näkyy myös suurimman tehon käyttöajassa.

Akun kestävyys voimakkaimmalla imuteholla ei riitä tietenkään koko asunnon imurointiin, mutta sitä ei tarvita käytännössä kuin kynnysmatoilla ja muilla ongelmallista likaa sisältävillä pinnoilla.

Esimerkiksi matolle kaatuneen riisipussin sisällön imuroinnista selviävät kaikki pienimmällä teholla. Erot laitteiden välillä ovat tässä pieniä.

 

Käyttöajat

Roidmi OBH Nordica Electrolux Grundig
Suurin teho: 13 min 14 min 15 min 19 min
Pienin teho: 60 min 30 min 55 min 45 min

 

Suulakevalikoimassa eroavaisuuksia

Suulakevalikoimaltaan suppein on Grundig, jossa on varsi-imurina vain yksi suulake ja rikkaimurointia varten kaksi suulaketta. Näilläkin selviää, mutta lisäsuulakkeet tuovat siivoukseen monipuolisuutta. Lattioille tarkoitettu turbosuulake selviää työstään hyvin. Siinä on pyörivä, harjaksella varustettu osa, joka nostaa roskia suuttimen sisään ja harjaa myös mattoja. Matalan sohvan alle ei Grundigilla ole asiaa, mutta normaalikorkuisen sängyn alta sillä saa siivottua.

Electroluxissa on kaksi eri kokoista pyörivällä lakaisuosalla varustettua suulaketta. Isompi sopii hyvin lattioiden imurointiin ja pienempi esimerkiksi huonekaluille. Matalan sohvan alle ei Electroluxkaan taivu, mutta sängyn alta siivous sujuu. Mukana on myös on kolme pienempää suutinta, ohut rakosuutin ja harjasuutin sekä hieman isompi harjasuutin. Varsinkin isompi harjasuutin olisi kätevä apu jalkalistojen ja ylempien seinäosien tai verhojen pölynpoistoon, mutta valitettavasti sitä ei saa kiinnitettyä kuin rikkaimurikäytössä, jolloin työskentely vaatii kumartelua tai kiipeilyä portailla.

Ylivoimaisesti laajin suutinvalikoima löytyy OBH:sta. Electroluxin tapaan mukana on kaksi eri kokoista, pyörivällä harjaosalla varustettua suulaketta. Näiden lisäksi OBH:sta löytyy yhdeksän eri tarpeisiin tarkoitettua suutinta. Parasta suuttimissa on se, että ne saa liitettyä imuriin sekä varsi- että rikkaimurikäytössä. Erikoismaininnan voisi antaa eräänlaiselle viuhkasuuttimelle, jolla pääsee helpolla katonrajaan, kaappien päälle, verhojen yläosaan tai vaikka ilmastointiputken sisään. Matalan sohvan alle ei OBH:llakaan pääse lattiasuulakkeen ollessa kiinnitettynä.

Roidmi on suulakkeiltaan testin toiseksi monipuolisin. Lattiasuulakkeen hienona ominaisuutena on vaihdettava, pyörivä lakaisuosa. Laitteesta löytyy vastaava harjallinen versio ja tasainen, kangaspäällysteinen osa, joka auttaa etenkin kovilta pinnoilta hienon roskan imuroinnissa. Rakosuulakkeessa on kätevä käyttömahdollisuuksia lisäävä taipuva varsi. Lisäksi laitteesta löytyy monipuolinen harjaosa, joka sopii jalkalistoille, verhoille, seinän yläosalle ja muualle, josta jää usein imuroimatta. Roidmissa kaikki osat kiinnittyvät sekä varteen että rikkaimuriin. Erikoisuutena on moppauslisäosa, jolla saa kostean moppauksen imuroinnin yhteydessä.

Varsi-imurien hyödyt

Nykyaikaiset varsi-imurit sopivat jo hyvin kodin siivoukseen. Ne pystyvät tasavertaiseen suoritukseen ainakin perusmallisten perinteisten imureiden kanssa. Keveinä ja helposti käyttöön napattavina ne tihentävät siivoustahtia. Varsinkin tiloissa, joissa lattialla on usein roskia ja muuta likaa, tulee imuroitua useammin.

Perinteinen imuri saattaa jäädä kaappiin kuukausiksi, kun perussiivouksen saa hoidettua varsi-imurilla. Suulakkeiden avulla saa puhtaaksi helposti myös nurkat, jalkalistat, patterien välit ja muut vaikeat paikat. Kuten perässä vedettävien imuroiden, myös varsi-imuroiden tehoissa ja käytettävyydessä löytyy eroja. Imureihin kannattaa tutustua ja valita itselle sopivin malli.

Arvostelut

Roidmi X20: ****

OBH Nordica Air Force 460: ****-

Electrolux PureQ9 Animal: ***+

Grundig VCH 9630: ***

 

Lue lisää koti-aiheisia artikkeleita

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi.
Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.