Sähkö | Lämpö 17.10.2018

Vuosi älykästä aurinkoenergiaa ja energiansäästöä

Ikaalisten toimitalon aurinkokeräimet ja -paneelit otettiin käyttöön vuosi sitten syksyllä. Poikkeuksellisen kylmä alkuvuosi sekä lämmin ja aurinkoinen kesä on ollut erinomaista aikaa monipuoliselle aurinkoenergia- ja älytermostaattijärjestelmien testaamiselle sekä niiden ohjauksen ja säädön virittämiselle.

Huhtikuun lopulta aina elokuun loppuun asti valtaosa toimitalon ja käyttöveden lämmityksestä tuotettiin aurinkoenergialla. Tuotettu hyötyaurinkolämmön kokonaismäärä, noin 23 MWh, vastaa reilua 8 % toimitalon vuotuisesta lämpöenergian tarpeesta. Vain osa aurinkolämmöstä hyödynnettiin kiinteistön omiin tarpeisiin. Keväällä ja kesällä kaikki ylimääräinen aurinkolämpö syötettiin Ikaalisten kaukolämpöverkkoon. Aurinkolämmöllä täydennetty kaukolämmitys on käyttövarma ja vaivaton hybridilämpöratkaisu suuriin kiinteistöihin. Puupohjaista kaukolämpöä täydentävä aurinkolämpöratkaisu on kaikilla mittareilla kestävä energiaratkaisu vaativan ja ympäristötietoisen asiakkaan lämmitystarpeisiin.

Kiinteistön sähköverkkoon integroitu 5,7 kW aurinkopaneelijärjestelmä ja sen 7,2 kWh:n sähkövarasto (akku) mahdollistavat aurinkosähkön ja spot-sähkön teknistaloudellisesti parhaan ja joustavan hyödyntämisen – aurinkosähköä hyödynnetään tai akkua puretaan, kun spot-sähkö on kallista – akkua ladataan, kun verkkosähkö on halpaa tai aurinkosähköä tuotetaan. Keväällä ja kesällä auringon paistaessa aurinkosähkö kattaa aurinkolämpöjärjestelmän sähkön kulutuksen. Aurinkosähköratkaisun integrointi kiinteistön olemassa olevaan sähköjärjestelmään on teknisesti helppo ja nopea tapa tuottaa uusiutuvaa energiaa kiinteistön omaan käyttöön. Leppäkosken aurinkosähköhankkeen lopputuloksena kehitettiin moderni, monipuolinen ja sähkön markkinahintaan reagoiva täysin automatisoitu aurinkosähkö- ja akkujärjestelmä.

Osana kiinteistön energiatehokkuuden parantamista uusimme myös kiinteistön yli 20 vuotta vanhat lämmönvaihtimet. Alkuvuodesta toimitalon vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän mekaaniset patteritermostaatit (n. 50 kpl) korvattiin uusilla etäohjattavilla älytermostaateilla. Talven, kevään, kesän ja alkusyksyn kokemusten perusteella älytermostaatti on ylittänyt kaikki odotukset niin toimintavarmuutensa kuin ohjattavuutensa perusteella. Huone- ja tilakohtaisen lämpötilansäädön tarkkuus on erinomainen. Älytermostaatti tuottaa sähköisen käyttövoimansa vesipattereissa kiertävän kuuman veden ja huoneilman välisestä lämpötilaerosta hyödyntäen TEG-teknologiaa. Pitkästä ja lämpimästä kevät- ja kesäkaudesta älytermostaatit selvisivät loistavasti. Älytermostaatti soveltuu useimpiin vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin ja erityisesti suurkiinteistöihin.

Aurinkoenergian hyödyntämisen, lämmönvaihtimien uusinnan ja älykkään ohjauksen myötä Ikaalisten toimitalon energian kokonaiskulutus on pienentynyt lähes 30 %.

Kaukolämmön kulutus ja lämpötilat Leppäkosken Lämpö Oy

Leppäkosken toimitalon kuluneen vuoden kulutus verrattuna vuoden 2017 kulutukseen. Energialukemat pylväillä merkittyinä ja MWh asteikko vasemmassa reunassa. Keskilämpötilat merkittyinä viivoilla ja °C -asteikko oikeassa reunassa.

Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa?

Yhteistyökumppanimme Finnwindin kautta saat aurinkovoimalan helposti avaimet käteen -toimituksena – lue lisää!