Leppäkosken Sähkö Oy:n aurinkoenergiahankkeella on kerätty käytännön kokemuksia monipuolisen aurinkohankkeen toteutuksesta ja aurinkoenergian hyödyntämisestä osana toimistokiinteistön kaukolämpö- ja sähköjärjestelmää. Ikaalisten toimitalon katolle loppukesällä 2017 asennetut aurinkosähkö- ja lämpöjärjestelmät otettiin käyttöön syys-lokakuussa ja aurinkoenergiaa tuotettiin pieniä määriä vielä marraskuussa. Talven aikana on seurattu lumen ja jään (huurteen) kertymistä kattoasennettujen paneelien pintaan. Lunta ja jäätä ei ole poistettu, jotta eri teknologioiden ja asennustapojen käytännön erot ja ominaispiirteet ilmenisivät todellisissa talviolosuhteissa. Talvella jopa päivittäinen lumen tai huurteen poisto ei ole turvallisuus- ja kustannussyistä perusteltua.
Normaaliluminen pakkastalvi ja kevätaurinko yllättivät. Helmikuun lopulla aurinkosähköpaneelit uinuvat vielä toimettomina omassa lumikaamoksessaan pakkaslumen peittäminä. Aurinkolämmön tuotanto heräsi talvihorroksesta helmikuun alun aurinkoisina pakkaspäivinä. Keskipäivällä aurinkolämpöä on saatu hyötykäyttöön pienissä määrin noin 10-15 kW lämpöteholla ja noin 50-60 C˚ kuumana vetenä.
Lumen ja jään kertyminen voi vähentää kevätauringosta hyödyksi saatavan energian määrää. Paneelien asennustapa, -paikka ja -kulma vaikuttavat lumen ja jään kertymiseen ja poistoon. Yleensä asennustavan määrittää laitetoimittaja paikalliset olosuhteet huomioiden. Kattoasennuksissa lumen ja huurteen jopa päivittäinen poistaminen ei ole käytännössä mahdollista. Samankokoiselta kattopinta-alalta saatavan aurinkolämmön tuotantokapasiteetti (teho) on käytetyillä asennustavoilla kolminkertainen sähköpaneeleihin verrattuna. Aurinkoenergian varastoinnin näkökulmasta lämmön mahdollisuudet ovat teknisesti monipuolisemmat ja kapasiteetiltaan suuremmat.
Oletko kiinnostunut hankkimaan aurinkopaneeleja kotiisi?
Leppäkoskelta saat paneelit helposti Avaimet käteen -paketteina. Lue lisää aurinkosähköpaketeista.