Aurinkopaneelit pähkinänkuoressa

Paneelit helposti ilman sitoumuksia

Täytä yhteydenottolomake sitoumuksetta, autamme sinua paneelien valinnassa.

Miksi paneelit kannattaa hankkia nyt?

Pakettien hinnat ovat laskeneet eli takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet.

Mitä hyödyn aurinkosähköstä?

Pienennä sähkölaskua, ole omavarainen ja kasvata kiinteistön arvoa.

Mitä aurinkovoimala maksaa?

Rahoitussopimuksella paneelipaketti alk. 60€/kk.

Aurinkopaneelit sähkölämmittäjän tarpeisiin!

Aurinkopaneelit sähkölämmitteiseen omakotitaloon? Leppäkosken sähkönmyynti yhdistyi 1.1.2022 alkaen Omavoiman kanssa ja jatkossa voit pyytää tarjousta aurinkopaneeleista suoraan Omavoiman sivujen kautta.

Lue lisää Omavoiman sivuilta

Usein kysytyt kysymykset aurinkopaneeleista

Aurinkoenergian määrä Suomessa on pitkästä ja pimeästä talvesta huolimatta vuositasolla lähes sama kuin Keski-Euroopassa. Aurinkopaneelien määrän kasvaessa aurinkosähköntuotanto kaksinkertaistuu Suomessa vuosittain.

Myös erilaisten palveluntarjoajien määrä lisääntyy ja järjestelmien hinnat laskevat. Hintojen laskiessa järjestelmien takaisinmaksuajat lyhenevät ja hankinta tulee kannattavammaksi. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat mm. sähkön markkinahinnan kehitys sekä aurinkopaneelien oikea mitoitus suhteessa tulevaan sähkönkäyttöön. Investoinnin takaisinmaksuaika on tyypillisesti yli 10 vuotta. Suurimmat syyt aurinkopaneelien hankintaan ovat usein taloudellisen hyödyn sijaan energiaomavaraisuus ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen.

Aurinkopaneelit asennetaan tyypillisesti rakennuksen katolle, mutta ne voidaan asentaa myös seinälle tai maahan. Suuressa osassa Suomea aurinkopaneeleiden asentamiseen katon lappeen mukaisesti ei vaadi rakennuslupaa, mutta muistathan varmistaa tilanteen kuitenkin aina oman kuntasi rakennusvalvonnasta.

Aurinkovoimalan sähköverkkoon liittyminen edellyttää aina ilmoitusta paikalliselle sähköverkon haltijalle. Leppäkosken avaimet käteen -ratkaisussa hoidamme verkkoonliityntäsopimukset ja ylijäämäsähkön ostosopimukset helposti puolestasi, asennetaan aurinkopaneelit minne päin Suomea hyvänsä.

1. Asennetaanko aurinkopaneelit katolle, seinälle vai maahan?

  • loiva harjakatto, alle 30°
  • jyrkkä harjakatto, yli 30°
  • tasakatto
  • seinä
  • maa

2. Mikä on katon kattomateriaali?

  • profiilipelti
  • saumattu pelti
  • aaltopelti
  • tiili
  • huopa

3. Mikä on kiinteistön räystäskorkeus?

  • alle 3.8 metriä
  • yli 3.8 metriä
  • alle 6 metriä
  • yli 6 metriä

4. Pääseekö räystään alle autolla? Saako koottua rakennustelineet?

5. Mikä on sähkönkulutus? (vuodessa / kesäkuukausina)

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergiaan, joka muutetaan sähköksi aurinkopaneelien aurinkokennoissa. Aurinkosähköjärjestelmä sisältää useita aurinkopaneeleita sekä invertterin, jolla sähkö muutetaan kiinteistön ja sähköverkkoyhtiöiden, kuten Leppäkosken Sähkö Oy:n, sähköverkkoihin sopivaksi. Aurinkokeräin taas muuttaa auringon säteilyä teknisesti käyttökelpoiseksi lämmöksi.

Aurinkosähköjärjestelmiä myydään pääsääntöisesti avaimet käteen -toimituksina. Usein suunnittelun ja rakentamisen lisäksi palveluun sisältyy tarvittavien lupa-asioiden selvittäminen.

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa tulee olla ensin yhteydessä paikalliseen sähköverkkoyhtiöön. Joissain kunnissa tulee hakea myös toimenpidelupa rakennusvalvonnalta. Tarjoukset järjestelmistä kannattaa kysyä useammalta paneelitoimittajalta, sillä aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa voi olla suuriakin eroja. Tarjouksen sisältöön ja peruutusehtoihin kannattaa perehtyä ajan kanssa, sillä sopimusepäselvyyksien vuoksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto on joutunut käymään jo solmittuja kauppoja läpi.

Huomioithan seuraavat asiat aurinkovoimalaa hankkiessasi ja tarjouspyyntöä tehdessäsi:

  • kotikunnan lupakäytännöt
  • sähköverkkoyhtiön vaatimukset järjestelmälle
  • kiinteistön rakennusten sijainti
  • rakennusten kattojen muoto, kaltevuus ja materiaali
  • kiinteistön sähkön vuosikulutus
  • kiinteistön säännöllinen sähkötehon tarve.

Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun tuotetun sähkön pystyy kuluttamaan itse. Näin syntyy säästöä sekä siirto- että energiamaksuissa. Taloussanomien artikkelissa Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoo lisää aurinkopaneelien oikean koon suunnittelusta ja sähkönkäytön ajoituksen tärkeydestä omaa aurinkovoimalaa harkitessa.

Aina kiinteistön sähkön tarve ei ole kuitenkaan yhtä suurta kuin sähköntuotanto. Tällöin tuotannon ylijäämä voidaan myydä sähkönmyyjälle erikseen tehtävän ostosopimuksen mukaisesti. Sähkönmyyjä hyvittää ylijäämätuotannon laskutuksen yhteydessä. Hyöty on tällöin kuitenkin huomattavasti pienempi kuin itse käyttäen, sillä hyvityksen voi saada ainoastaan sähkön myynnin osuudesta.  Leppäkoski ostaa ylijäämäsähköä pientuottajilta. Sähköstä saatava hyvitys on sidottu sähkön markkinahintojen kehitykseen.

Järjestelmä kannattaa siis mitoittaa mahdollisimman hyvin vastaamaan kiinteistön sähköntarvetta. Koska aurinkopaneelien tuottama sähkö on järkevää käyttää itse, on viisasta mitoittaa paneelien koko suhteessa maalis-lokakuun sähkönkäyttöön. Koska tuotettua aurinkosähköää on haastavaa varastoida ilman akustoa, voi omakotitaloasujan olla viisasta ajoittaa esim. lämminvesivaraaja päälle kesäkaudella silloin kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä, eli päiväaikaan. Kiinteistöjen sähkön mittauksessa käytetään etäluettavia tuntimittareita ja tuntitasoinen sähkönkäyttö on nähtävillä lähes reaaliajassa erilaisten Online-palveluiden avulla. Asiantuntijamme auttavat sähkönkäyttöraporttien tulkitsemisessa ja aurinkopaneelien mitoituksen määrittämisessä.

Suuntaa antava mitoitus aurinkovoimalan tuotosta:

Nykyinen sähkönkulutus vuodessa (kWh) – Soveltuva järjestelmäkoko
6000 – 8000 kWh – 2,1 kWp
8000 – 13 000 kWh – 2,1 – 3,64 kWp
13 000 – 18 000 kWh – 3,12 – 5,2 kWp
18 000 – 24 000 kWh – 3,64 – 7,3 kWp
24 000 – 34 000 kWh – 5,2 – 10,4 kWp

 

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi.
Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.