Energiansäästövinkit

Katso käyttökohteiden mukaan jaoteltuja energiansäästövinkkejä, joiden avulla voit pienentää kulutustasi.

Keittiö

Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uunin, lämpöpatterin ja ikkunoiden sijainti.

Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä. Muuten laite lämpenee ja sen sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.

Sulata pakastin säännöllisesti. Varmista samalla ovien tiivisteiden kunto ja puhdista lauhduttimet.

Pesutilat ja sauna

Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20-30 %.

Mittaa suihkun virtausnopeus esim. 10 litran ämpärin ja kellon avulla. Sopiva virtaama on noin 12 litraa minuutissa ja käsipesuhanassa 6 litraa minuutissa.

Harkitse WC-pönttöjen uusimista. Uudet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuoden takaisiin malleihin.

Pyykinpesu

Kuivausrumpu luovuttaa kuivauksen aikana lämpöä ympäristöön. Jos lämpö ei pääse poistumaan, laitteen käyntiaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Kun kuivausrumpu on sijoitettu pieneen kylpyhuoneeseen, on ovi pidettävä auki.

Puhdista kone säännöllisesti. Ilmankiertoa estävät tukokset pidentävät pyykin kuivausaikaa ja lisäävät laitteen sähkönkulutusta.

Hyödynnä eko-ohjelmia. Näiden avulla vähennät sähkön ja veden kulutusta.

Lämmitys

Suositeltava lämpö oleskelutiloihin on 20–21 °C. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, voit säästää lämmityskustannuksissa jopa 5 %.

Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä silloin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa, eikä säädä venttiiliä oikein.

Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

Viihde-elektroniikka

Liitä laitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon. Jatkojohdon avulla saat virrat pois kaikista laitteista kerralla.

Suosi kannettavia tietokoneita. Nämä kuluttavat 50-90 % vähemmän energiaa kuin vastaavat pöytätietokoneet.

Kytke laitteet pois päältä, kun et käytä niitä. Suurin osa televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa odottamassa käyttöä.

 

Auton lämmitys

Ota moottorilämmitin käyttöön, kun ulkolämpötila laskee + 5 asteeseen. Oikea käyttö säästää moottoria sekä lisää ajoturvallisuutta.

Lämmittimen käytöllä säästää polttoainetta. Lämmitetty moottori kuluttaa ensimmäisen kilometrin aikana lähes 45 % vähemmän kuin kylmiltään startattu auto.

Esilämmityksen avulla voi vähentää pakokaasupäästöjä. Esilämmitys vähentää haitallisia päästöjä noin 33 % ensimmäisten 4-5 kilometrin aikana.