Vinkit 23.08.2017

Kahvimaailman trendit: Chemex-menetelmä

Ylöjärven ja Tampereen rajalla, Teivon yrityspuistossa paahdetaan kahvia ammattitaidolla Mokkamestareiden toimesta. Kävimme jututtamassa Mokkamestareiden kahvikouluttajaa Henna Ahosta kahvikulttuurin uusimmista tuulista.

Aivan kuten muotimaailmassakin, myös kahvimaailmassa trendit ovat kiertäviä. Tällä hetkellä uudessa kovassa nosteessa on alunperin 1940-luvulla amerikkalaisen kemistin kehittelemä kahvinvalmistustapa, Chemex-menetelmä. Chemexin avulla myös kotona voi tehdä kahvilatasoista suodatinkahvia ja pienemmillä rahallisilla panostuksilla, kuin mitä esimerkiksi hyvälaatuinen espressokeitin edellyttäisi.

 

Chemex-kahvi on kahvimaailman suosiossa

 

Kuinka Chemex-menetelmällä valmistetaan kahvia?

  1. Chemex-menetelmä alkaa lasisen kahvikannun kuumentamisella ja suodatinpaperin kostuttamisella. Tavallista suodatinpaperia paksummalla, erikseen Chemexille tarkoitetulla suodatinpaperilla varmistetaan optimaalinen uuttoaika, puhdas maku ja samalla häviävät pienimmätkin kitkeryydet kahvin mausta.
  2. Kuuden kupin Chemex-lasikannua ajatellen oikea määrä suodatinkahvia on 52 grammaa.
  3. Kahvinkeiton aluksi kaadetaan Chemex-kannuun n. 100 grammaa noin 95-asteista vettä hitaalla, pyörivällä liikkeellä ja sen jälkeen kahvin annetaan kuplia 1,5 min.
  4. Tämän jälkeen kaadetaan vettä hitaasti aina 700 grammaan asti ja kahvin lopullinen uuttoaika on noin 5-7 min.

Koska kahvin ja veden määrän suhteen on hyvä olla tarkkana, kannattaa kahvikannu asettaa suoraan keittiövaa´an päälle kuten ylläolevassa kuvassa, jotta oikeat kahvi- ja vesimäärät näkee saman tien vaa´an lukemista. Puhelimen ajanottokello on hyvä apuväline uuttoajan tarkan mittaamisen vuoksi. Lopuksi poistetaan suodatinpaperi puruineen ja kahvi on valmista nautittavaksi.

 

Chemex-kahvia Mokkamestareilla

Ilman Chemex-kannuakin voi omaa kahvinkeittoa saada vietyä laadukkaampaan suuntaan pienin askelin.

Hennan vinkit kotikahvittelijoille

  • raaka-aineiden puhtaus ja laadukkuus – kaada vesi aina puhtaalla, omalla kannulla ja käytä tuoretta, mielellään vastajauhettua kahvia. Pese kahvinkeitin ja kahvikannu säännöllisesti ja huolella
  • kastele myös tavallisen suodatinkeittimen suodatinpaperi ensin – näin saadaan suodatinpaperin mahdolliset tehdastuotannon makuhaitat poistettua
  • helppo ja suhteellisen edullinen tapa viedä omia kotikahvielämyksiä eteenpäin on hankkia oma kahvimylly – näin voi jauhaa kahvipapusi aina juuri ennen kahvinkeittoa