Vinkit 02.11.2017

Kierrätysmyytit: faktaa vai fiktiota?

Kierrätyksestä liikkuu paljon erilaisia huhuja. Fincumet Oy:n Marcus Suokas kertoo, mikä on totta ja mikä ei. Fincumet Oy on Ikaalisissa toimiva, valtakunnallinen metallinkierrättäjä.

Kierrätys on liian hankalaa.

Fiktiota.

Kierrätyksestä on tehty tänä päivänä helppoa! Kierrätyspisteitä löytyy taloyhtiöiden ja kauppakeskusten pihoista. Lähimmän kierrätyspisteen löydät helposti osoitteesta www.kierratys.info. Jotta kierrätyksestä tulisi vieläkin sujuvampaa, kannattaa kotiin hankkia sopivat lajitteluastiat. Kun sekajätteestä otetaan pois kaikki mahdollinen kierrätettävä, jää jäljelle todella vähän. Kierrätyksen avulla kuusihenkinen perhe tyhjentää keittiön sekajäteroskiksen kerran kuussa!

 

Kierrätys on turhaa, sillä roskat menevät sekaisin jäteautossa.

Fiktiota.

Metallinkeräys- ja sekajäteastiat tyhjennetään usein samaan jäteautoon. Autoissa on kuitenkin omat osastonsa eri jätteille eli roskat eivät mene sekaisin jäteauton puristimissa. Mitä puhtaampaa materiaali on, sitä paremmin sen voi hyödyntää. Jos esimerkiksi normaalin muovin joukkoon heitetään biojätettä, ei jätettä pysty enää hyödyntämään.

 

Suomessa kierrätetään jo tarpeeksi.

Fiktiota.

Vuonna 2014 suomalaisten kierrätysprosentti oli 18, kun se EU-maissa oli 28 prosenttia. Suomessa tuotettiin myös EU-keskiarvoa enemmän jätettä (Eurostatin tutkimus) eli tehtävää vielä riittää. Ei ole niin pientä määrää, mitä ei kannattaisi kierrättää.

 

Jätteen synnyn ehkäisy on paras ekoteko.

Faktaa.

Koita hankkia vain mitä oikeasti tarvitset. Tavaroiden sijaan lahjaksi voi antaa vaikka elämyksiä. Suosi vähemmän pakattuja tuotteita ja laita esim. tarpeettomat vaatteet kiertoon. Muista, että harvemmin käytettäviä tavaroita ei tarvitse omistaa itse, myös lainaus ja vuokraus onnistuvat usein helposti.