Kaukolämpö vai maalämpö – mikä on paras lämmitystapa minulle?

Lämmitystavan valinta on yksi merkittävimmistä päätöksistä taloyhtiöille ja pientalojen omistajille. Se vaikuttaa pitkällä aikavälillä niin asumiskustannuksiin, energiankulutukseen kuin ympäristöönkin.

Lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin:

1. Hankinta- ja käyttökustannukset
Mikä on alkuinvestoinnin suuruus ja millaisia ylläpitokustannuksia järjestelmään sisältyy?

2. Käytön vaivattomuus
Kuinka paljon aikaa ja vaivaa järjestelmän ylläpito vaatii?

3. Energiakustannukset nyt ja tulevaisuudessa
Kuinka järjestelmä reagoi energian hinnan muutoksiin?

4. Ympäristöystävällisyys:
Miten valinta tukee kestävää kehitystä ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä?

Huolellinen suunnittelu ja ulkopuoliseen asiantuntija-apuun tukeutuminen auttavat tekemään parhaan ratkaisun juuri sinun kiinteistöllesi. Alta löydät tarkempaa vertailua kaukolämmön ja maalämmön eduista sekä huomioitavista seikoista.

Kaukolämpö vs. maalämpö

Kaukolämpö

Kaukolämmön hankintakustannukset ovat maltilliset. Kaukolämpöverkostoon liittyminen ei vaadi suuria alkuinvestointeja, kuten porakaivojen poraamista. Tämä tekee siitä taloudellisesti houkuttelevan ja kustannustehokkaan vaihtoehdon taloyhtiöille. Ei ihme, että kaukolämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto!

Kaukolämmön hinta koostuu kertaluontoisesta liittymismaksusta sekä kiinteästä perusmaksusta ja kausittain vaihtuvasta energiamaksusta. Perusmaksu perustuu kiinteistön tehon tarpeeseen. Energiamaksua maksetaan energiankulutuksen mukaan.

Kaukolämmön hintataso vaihtelee paikkakunnittain, sillä hintaan vaikuttavat kaukolämmön paikallinen verkostorakenne, tuotantolaitoksien koko ja ikä sekä käytettävät polttoaineet. Lue lisää kaukolämmön hinnoittelusta

 

Maalämpö

Maalämmön alkuinvestoinnit ovat usein varsin korkeat kaukolämpöön verrattuna. Hinnat vaihtelevat esim. kiinteistön koon, lämmöntarpeen ja porattavan maaperän laadun mukaan. Kustannukset koostuvat mm. lämpöpumpun hankinnasta ja maalämpökaivoja varten tehtävistä porauksista. Maalämpöä suunnittelevan on hyvä huomioida myös järjestelmän mitoitus. Maalämpöjärjestelmän asentaminen saattaa vaatia myös kiinteistön teknisen tilan remontointia tai laajentamista.

Kustannuksia tarkastellessa on muistettava mahdollinen suuremman sähköliittymän tarve sekä sähkönsiirron ja -energian hinta. Sähkönhinnan vaihteluilla on vaikutusta lämpöpumppujen kannattavuuteen. Lisäksi mikäli järjestelmää ei ole mitoitettu täydelle teholle, toimii se kovilla pakkasilla suoralla sähkölämmityksellä.

Kaukolämpö

Kaukolämpölaitteiden käyttöikä on keskimäärin noin 20-25 vuotta. Laitteet eivät vaadi juurikaan huoltoa ja tämä vähentää ylläpitokustannuksia pitkällä aikavälillä. Leppäkoski vastaa häiriöttömästä lämmöntuotannosta, mikä tekee kaukolämmöstä huolettoman lämmitysmuodon. Leppäkosken asiantuntijat neuvovat tarvittaessa kaukolämpölaitteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Maalämpö

Laitteiden ylläpito ja huolto vaativat asiakkaalta usein enemmän resursseja kaukolämpöön verrattuna. Lämpöpumpussa on liikkuvia osia, kuten kompressori, jotka altistuvat kulumiselle ja edellyttävät säännöllistä huoltoa. Oikein mitoitetun kompressorin käyttöikä on tyypillisesti noin 15 vuotta ja maalämpöjärjestelmän odotettu käyttöikä noin 20-25 vuotta. Lämpöpumpun toiminta on hyvä tarkistaa noin kerran kuukaudessa.

Kaukolämpö

Kaukolämmön toimitusvarmuus on 99,98 %, mikä tarkoittaa, ettei lämmönjakelu keskeydy käytännössä koskaan. Kaukolämpöjärjestelmät on suunniteltu toimimaan luotettavasti ympäri vuoden. Keskitetty tuotanto ja jakelu mahdollistavat sen, että lämmön saanti on tasaista ja katkoksista vapaata. Tämä on erityisen tärkeää kylminä talvikuukausina, jolloin lämmityksen tarve on suurimmillaan.

Seuraamme kaukolämpöverkon toimintaa ja huolehdimme lämmön toimituksesta vuorokauden ympäri. Vikapäivystyksemme palvelee 24 h. Voit luottaa siihen, että kiinteistösi pysyy lämpimänä säällä kuin säällä.

 

Maalämpö

Maalämpöjärjestelmän valvonta ja ongelmatilanteisiin reagointi ovat asiakkaan vastuulla.

Maalämpöjärjestelmä käyttää lämmön tuottamiseen sähköä eli maalämpö on riippuvainen häiriöttömästä sähkönjakelusta. Sähkökatkot voivat keskeyttää lämmityksen, joten esimerkiksi taloyhtiön on tarvittaessa hankittava varajärjestelmä lämmityksen turvaamiseksi.

Kaukolämpö

Kaukolämpöä voidaan käyttää monenlaisissa rakennuksissa, kuten kerrostaloissa, teollisuuslaitoksissa sekä toimisto- ja julkisissa rakennuksissa. Tämä tekee siitä monipuolisen lämmitysratkaisun, joka vastaa erilaisten asiakkaiden tarpeisiin. Kaukolämpö skaalautuu helposti kiinteistön muuttuviin tarpeisiin ja tarjoaa joustavuutta tulevaisuuden muutoksia ajatellen. Asiakkaan on myös mahdollista tuottaa lämpöä itse kaukolämmön rinnalla esimerkiksi aurinkokeräinten avulla ja halutessaan myydä ylimääräisen lämmön kaukolämpöverkkoon.

Kaukolämpöjärjestelmät ovat helposti laajennettavissa. Uusia rakennuksia voidaan liittää olemassa olevaan kaukolämpöverkostoon ilman suuria investointeja. Tämä tekee kaukolämmöstä ihanteellisen valinnan kasvaville kaupunkialueille ja uusille asuinalueille. Leppäkosken kaukolämpöverkosto kattaa noin 70 km² alueen Pirkanmaalla.

Maalämpö

Maalämmön soveltuvuuden selvitys on asiakkaan vastuulla. Mikäli järjestelmä on alun perin mitoitettu olemassa olevalle rakennukselle, vaatii laajentaminen lisäinvestointeja.

Kaukolämpö

Ympäristöystävällisyys on yksi kaukolämmön merkittävimmistä eduista. Kaukolämpö tukee vihreää siirtymää. Kaukolämmön tuotannon polttoainejakaumassa on tapahtunut täyskäännös fossiilisista polttoaineista biopolttoaineisiin. Kaukolämpöjärjestelmät hyödyntävät myös teollisuuden prosesseissa syntyvää hukkalämpöä, joka menisi muuten hukkaan.

Leppäkosken kaukolämpötuotannon hiilidioksidipäästöjä kuvaava ominaispäästökerroin on vähentänyt vuodesta 2011 vuoteen 2023 jopa 73 %. Investointien avulla Leppäkosken C02-päästöt lähenevät nollatasoa vuoteen 2030 mennessä.

Leppäkosken Lämmön kaukolämpöasiakkaana voit myös valita hiilineutraalisti tuotetun kaukolämmön. Vihreä kaukolämpö tuotetaan kokonaan uusiutuvilla ja päästöttömillä energialähteillä. Lue lisää vihreästä kaukolämmöstä

 

Maalämpö

Maalämmön käytön ekologisuus riippuu sähkön tuotantotavasta. Mikäli maalämpöjärjestelmässä käytettävä sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä, kuten tuulivoimasta, on maalämmön hiilijalanjälki pieni.

Kaukolämpö

Kaukolämpöverkot ovat muuttuneet perinteisistä kaukolämmön jakeluverkoista kaksisuuntaisiksi erilaisia lämmönlähteitä hyödyntäviksi lämmönsiirtoalustoiksi.

Leppäkoski kehittää kaukolämpöpalveluitaan jatkuvasti. Uusilla lämmityksen ohjauspalveluilla taloteknisten laitteiden ohjaus voidaan automatisoida nykyaikaisin menetelmin energiankäyttöä optimoimalla ja lämmön kulutushuippuja tasaamalla. Asumismukavuus paranee ja kulut pienenevät!

Maalämpö

Maalämpö on aina kiinteistökohtainen ratkaisu. Käyttökokemuksen ylläpitäminen ja parantaminen ovat asiakkaan vastuulla.

Kaukolämmön etuja

Helppo ja huoleton

Huolehdimme tarvittavasta lämmöntuotannosta sekä valvomme ja huollamme kaukolämpöverkkoa vuorokauden ympäri. Lämmitys on tasaista ja lämmintä vettä on aina saatavilla.

Toimitusvarma

Kaukolämpöasiakkaan lämmöntoimitus on Energiateollisuus ry:n mukaan keskeytyneenä keskimäärin vain alle 2 tuntia vuodessa. Toimitusvarmuus on lähes 100 %.

Ekologinen

Kaukolämpö tuotetaan vastuullisesti kotimaisilla polttoaineilla paikallisia resursseja hyödyntäen. Hyödynnämme myös esimerkiksi tehtaiden hukkalämpöä lämmitykseen.

Hintavakaa

Kotimaisten polttoaineiden käyttö lämmöntuotannossa mahdollistaa kaukolämmön hintavakauden. Samalla se auttaa meitä säästämään ympäristöä ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Olisiko kaukolämpö sopiva lämmitystapa sinulle?

Tarjoamme kaukolämpöä seuraavilla alueilla:
Nokia, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Parkano, Ylöjärven Siltatien yritysalue ja Ulvila.

Lue lisää kaukolämmöstä