Vinkit 08.02.2018

Kuinka saada pihatiet talvikuntoon?

Seis liukastelulle.

Varmin valinta liukastelun estämiseksi on hiekka tai sora. Talven jälkeen maa-aineksen lakaiseminen esim. pihalaatoilta voi olla kuitenkin työlästä. Merisuola on ekologinen vaihtoehto. Ripottele suolaa jään päälle ja hiero se jaloilla jäähän. Huomioithan, että suola saattaa kuitenkin rapauttaa betonia. Vahinkojen välttämiseksi lakaise suola pois portailta tai laatoilta, kun jää on sulanut.

 

Hyötyliikuntaa lumitöillä.

Puhdista isommat pihat nopeimmin lumikolalla. Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä, ettei kolaamisesta tule liian rankkaa. Lohko esim. jäiset aurausvallit pienemmiksi paloiksi lumilapiolla, näin lumikola ei rikkoudu tiiviissä kasoissa. Lumikasat sulavat keväällä nopeammin, kun kasaat ne paikkaan, johon paistaa aurinko. Muistathan, että seinien viereen kasattu lumi kastelee sulaessaan rakenteita ja saattaa estää ilmanvaihtoa. Toisaalta lumi on hyvä eriste pakkasherkille monivuotisille kasveille, joten lunta voi kasata varovasti esim. ruusupenkin päälle. Lumen kasauspaikat kannattaa ottaa huomioon jo pihasuunnitelmaa tehdessä.

 

Harkitse sulanapitojärjestelmää.

Sulanapitojärjestelmä voidaan asentaa haluamaasi paikkaan, esim. pihatielle, portaisiin tai kattokouruihin. Järjestelmä soveltuu kaikille tavallisimmille pinnoille, kuten asfaltille, betonille ja laatoille. Lämmityselementti kytkeytyy päälle vain silloin, kun sitä tarvitaan. Säätölaitteiden avulla sulatus on automaattista ja energiatehokasta.