Vinkit 16.08.2020

Maistuvia marjoja uusiutuvalla aurinkoenergialla tuotettuna

Aurinkoenergia on kasvava trendi. Sen lisäksi, että aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on puhdasta ja uusiutuvaa, mahdollistaa se myös omavaraisuuden.

Aurinkoenergian hyödyllisyyden on todennut myös Tommi Yrjölä, jonka isännöimä Hämeenkyrössä sijaitseva Yrjölän Marjatila on hyödyntänyt ekologista, vihreää aurinkosähköä jo kaksi vuotta.

”Aurinkopaneelien hankinnasta oli liiketaloudellista hyötyä, jonka lisäksi hankintapäätöstä ohjasi ympäristöystävällisyys. Haluamme hyödyntää sitä uusiutuvaa energiaa, mitä on saatavissa. Meillä isoin tarve sähkölle on kesällä keskipäivällä ja tämän aurinkopaneelit mahdollistavat”, Tommi Yrjölä kertoo.

Tommin mukaan hankintaprosessi oli helppo, mutta ostopäätös ei syntynyt hetkessä. ”Vuoden 2016 jälkeen aurinkosähköjärjestelmien hinnat alenivat huomattavasti, jolloin oli vaivattomampaa kysellä tarjouksia sekä neuvotella hinta järkevälle tasolle.”

Tommin mielestä aurinkoenergiaan liittyvää informaatiota on saatavissa eri lähteistä melko kattavasti, vaikkakin tietoa tehon vaihtelusta minimin ja maksimin välillä on ollut haastavampi löytää.

”Aurinkosähkön tuotanto voi vaihdella muutamissa sekunneissa 5-20 kWh:n välillä, mikä yllätti. Sääolosuhteilla on siis välitön vaikutus järjestelmästä saatavaan hyötyyn.”

Tommi kokee, että aurinkopaneelien toiminta on alusta pitäen ollut moitteetonta ja huoletonta: ylimääräisiä korjaus- ja huoltotöitä ei ole tarvittu. Aurinkopaneelit ovat tuottaneet sen, mitä niiltä odotettiin. Hankinta on siis ollut kannattava.

”Minulla oli alusta asti kohtalaisen realistinen käsitys siitä, mitä aurinkopaneelit tuottaisivat ja omien laskelmien mukaan olemme saaneet sen, mitä halusimmekin. Jos järjestelmä toimii tulevaisuudessakin yhtä hyvin ja ylläpitokulut pysyvät aisoissa, ovat aurinkopaneelit vastanneet täysin odotuksia ”, Tommi Yrjölä toteaa.

Aurinkosähköjärjestelmän verkkoon liittämiseksi tulee jakeluverkkoyhtiölle toimittaa mikrotuotannon yleistietolomake. Yleistietolomakkeen tiedot tarkastettuaan Leppäkoski antoi järjestelmälle kytkentäluvan. Tommi on tyytyväinen yhteistyöhön Leppäkosken kanssa ja koki, että ohjeistus oli asiantuntevaa ja selkeää koko prosessin ajan.

 

Aurinkopaneelit sijaitsevat matkailukohteenakin suositulla Yrjölän Marjatilalla näkyvällä paikalla ja ne ovat herättäneet kiinnostusta myös marjatilan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden taholta.

”Kysymyksiä on tullut ihan laidasta laitaan. Yleisin kysymys liittyy aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaikaan. Siihen on vaikea vastata etukäteen, mutta jos paneelit toimivat 15-20 vuotta, on takaisinmaksuaika nähdäkseni tätä lyhyempi”, Tommi Yrjölä kertoo lopuksi. Vaikkakin Suomessa vietetään pitkää ja pimeää talvea on aurinkoenergian määrä vuositasolla lähes sama kuin Keski-Euroopassa. Tommi suosittelee aurinkopaneelien hankintaa kaikille, erityisesti, jos suurin sähkön käyttötarve ajoittuu kesäaikaan.

Kiinnostuitko aurinkoenergiasta?

Me autamme sinua aurinkopaneelien hankinnassa. Kauttamme saat avaimet käteen -paketit katollesi. Täytä tarjouspyyntölomake ilman sitoutumista tästä.

Lue lisää aurinkopaneeleista