Artikkelia päivitetty tammikuussa 2021.
Sähkölaskun loppusumma muodostuu kolmesta osasta
- sähkön myyjälle maksettavasta sähköenergiasta eli sähkönmyynnistä
- verkkoyhtiölle maksettavasta verkkopalvelusta eli sähkönjakelusta
- valtiolle tilitettävistä sähkö- ja arvonlisäveroista
Mikä on sähkönmyyntisopimus?
Sähkösopimuksen myyntiosuuden voit ostaa haluamaltasi sähkönmyyjältä. Sähkönmyynnissä ei ole aluerajoituksia eli kaikki sähkönmyyjät voivat myydä sähköä valtakunnallisesti ympäri Suomen. Sähkönmyyntisopimuksella sovitaan sähköenergian hinnasta, joka koostuu sähkön hankinta- ja myyntikustannuksista. Sähkönmyyjä, kuten Leppäkosken Energia voi hankkia myymänsä sähkön muun muassa omilta tai toisten omistamilta voimalaitoksilta tai pohjoismaisesta sähköpörssistä, Nordpoolista. Myyntikustannuksilla tarkoitetaan laskutuksesta ja muusta asiakaspalvelusta sekä hallinnosta aiheutuvia kustannuksia.
Sähköenergian hinta koostuu energiamaksusta ja perusmaksusta. Kuukausittain maksettava perusmaksu on aina sama sähkönkulutuksesta riippumatta. Energiamaksu ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti (snt/kWh) ja loppulaskun summa riippuu suoraan kulutetun sähkön määrästä.
Verkkopalvelun osuus on alle kolmannes
Sähkönjakelulasku muodostuu kiinteästä perusmaksusta, siirtomaksusta sekä sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö (kuten Leppäkosken Sähkö Oy ) laskuttaa sähköveron osana verkkopalvelulaskua ja välittää tämän edelleen valtiolle.
Verkkopalvelumaksulla asiakas saa sähköverkkotoimintaan liittyvät palvelut: asiakaspalvelun, sähkön mittauspalvelun, vikapalvelun 24 tuntia vuorokaudessa sekä vikojen korjauksen kaikissa tilanteissa. Verkkopalvelumaksuilla katetaan myös sähköverkon ylläpito, kunnostaminen, kehittäminen, uuden verkon rakentaminen sekä ikääntyneen verkon uudistaminen tulevaisuuden tarpeisiin.
Sähköverkon kustannuksista vain 10 % riippuu siirretyn energian määrästä. Valtaosa eli 90 % aiheutuu verkon olemassaolosta ja ylläpidosta. Näin verkkoyhtiölle syntyy kustannuksia, vaikka sähköä ei käytettäisikään.
Entäs verot: sähkövero sekä arvonlisävero?
Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. Sähkövero maksetaan valtiolle paikallisen sähköverkkoyhtiön välittämänä. Sähkönjakelulaskussa onkin veroja keskimäärin jopa puolet.
Sähkönkäyttäjät jaetaan sähköverotuksen suhteen kahteen luokkaan. Suurin osa sähkönkäyttäjistä kuuluu 1 sähköveroluokkaan (2,79372 snt/ kWh). Sähköveroluokkaan 2 (0,07812 snt/kWh) kuuluvat esimerkiksi teollisuus ja kasvihuoneviljelmät. Sähköveron lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa arvonlisävero, jota peritään sähköenergiasta, sähkönjakelusta ja sähköverosta.
Keskimääräinen hinnanmuodostus
Alla on esitetty keskimääräinen hinnanmuodostus kotitalousasiakkaalle, jonka kulutus on 5000 kWh/vuosi. Hinnat ja verot on laskettu elokuun 2019 tietojen mukaan.
Lähde: Energiavirasto.
Energiansäästöllä sähkölasku pienemmäksi
Tiesitkö, että laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, voit säästää lämmityskustannuksissa jopa 5 %? Tekemällä muutoksia käyttötottumuksiisi vähennät sähkönkulutustasi ja pienennät samalla sähkölaskuasi. Katso sivuiltamme käyttökohteiden mukaan jaoteltuja energiansäästövinkkejä.
Tilaa uutiskirjeemme ja
pysy ajantasalla energia-asioista
Saat uutiskirjeemme kerran kuukaudessa.