Tiedotteet | Sähkönjakelu 15.03.2019

Leppäkosken Sähkön kehittämä älykäs varatehoratkaisu toimi moitteetta Aapeli-myrskyn aikana

Leppäkosken Sähkö Oy ja Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy (IPP Oy) ovat koekäyttäneet matkapuhelinverkon varatehoratkaisua IPP:n tukiasemalla lähes kahden vuoden ajan. Olemassa olevan akkuvarmennuksen rinnalla toimiva polttokennoteknologiaan perustuva älykäs varatehoratkaisu voi varmistaa pitkittyneissä sähkökatkoissa tukiaseman toiminnan useiden vuorokausien ajan.

Tammikuun alussa riehuneen Aapeli-myrskyn aikana tietoliikenne katkesi Pirkanmaalla, mutta varatehoratkaisun ansiosta Parkanon alueella puhelimet toimivat koko myrskyn ajan.

IPP:n tukiasemalla koekäytössä oleva älykäs varatehoratkaisu perustuu polttokennoteknologiaan, jossa energialähteenä on vesimetanoliseos. Laitteiston ”päästöt” ovat vain hiilidioksidia ja vesihöyryä. Tasajännitettä tuottava polttokenno liitetään tukiaseman akuston rinnalle. Polttokenno tukee akustoa ainoastaan silloin, kun sähkökatkos täyttää määritellyt käynnistymiskriteerit. Koekäytössä oleva varateholaitteisto pystyy ylläpitämään tukiaseman 3G- ja viranomaisverkkoa lähes kolme vuorokautta ja energiavaraston kokoa kasvattamalla tai polttoainetta lisäämällä toiminta-aika voi olla jopa viikkoja.

Lue lisää polttokennon toiminnasta Aamulehden ja Talouselämän artikkeleista.