Leppäkosken Sähkö Oy ja Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy (IPP Oy) ovat ottaneet koekäyttöön uuden matkapuhelinverkon varatehoratkaisun IPP:n tukiasemalla. Olemassa olevan akkuvarmennuksen rinnalla toimiva polttokennoteknologiaan perustuva älykäs varatehoratkaisu voi varmistaa pitkittyneissä sähkökatkoissa tukiaseman toiminnan useiden vuorokausien ajan.
”Viime vuosien lukuisten laajojen myrskyjen aikana matkapuhelinverkon tukiasemat eri puolella Suomea ovat olleet vaikeuksissa, kun pitkittyneissä sähkökatkoissa mastojen varateholähteinä toimivat akut ovat hiipuneet. Sähkökatkot ovat vaivanneet normaalin matkapuhelinverkon lisäksi myös viranomaisten viestiyhteyksiä”, toteaa IPP:n toimitusjohtaja Erkki Kulovuori. Esimerkiksi syksyn 2016 Rauli-myrsky mykisti Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa kymmeniä viranomaisverkon tukiasemia ja useiden kriittisten tukiasemien toiminta jouduttiin varmistamaan siirrettävällä varavoimalla. ”Pitkittyneissä sähkökatkoissa akkuvarmennus toimii muutamia tunteja akuston koosta riippuen. Katkon pitkittyessä tukiaseman sähkön kulutusta rajoitetaan kytkemällä pois osa sähkökuormasta ennakolta määritellyn järjestyksen mukaisesti. Viimeisenä toimintaan jäävät tukiaseman hallinnan kannalta välttämättömät laitteet ja mahdolliset viranomaisverkon toiminnot”, Kulovuori jatkaa.
IPP:n tukiasemalla koekäytössä oleva älykäs varatehoratkaisu perustuu kaupalliseen polttokennoteknologiaan, jossa energialähteenä on vesimetanoliseos. Tasajännitettä tuottava polttokenno liitetään tukiaseman akuston rinnalle. Polttokenno tukee akustoa ainoastaan silloin, kun sähkökatkos täyttää määritellyt käynnistymiskriteerit. Koekäytössä oleva varateholaitteisto pystyy ylläpitämään tukiaseman 3G- ja viranomaisverkkoa lähes kolme vuorokautta ja energiavaraston kokoa kasvattamalla tai polttoainetta lisäämällä toiminta-aika voi olla jopa viikkoja.
Perinteiseen aggregaattivaravoimaratkaisuun verrattuna polttokennolla on toiminnallisia ja laadullisia etuja mm. äänettömyys, päästöttömyys, korkeampi hyötysuhde, huoltovapaus, polttoaineen hyvä säilyvyys ja varastoitavuus, varatehokäytössä pitkä käyttöikä ja korkea automaatioaste. Koelaitos on suunniteltu Suomen vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. Yleisesti saatavilla olevaa kaupallista teknologiaa on tässä kokonaisuudessa yhdistetty uudella tavalla. Älykäs, varatehoratkaisu on myös etävalvottava ja -ohjattava. Viestiliikenteen toimivuus on tärkeää myös sähköverkon viankorjauksen aikana ja verkon kauko-ohjattavien kytkinlaitteiden etäohjauksessa. Leppäkosken tavoitteena on kehittää älykkäästä varatehoratkaisusta uutta palveluliiketoimintaa. ”Kun otetaan huomioon eri teknologiavaihtoehtojen käyttöikä ja elinkaarikustannukset sekä toiminnallisuudet, pitkälle automatisoidut älykkäät polttokennopohjaiset varatehoratkaisut ovat tulevaisuudessa yhä kilpailukykyisempi ja varteenotettavampi vaihtoehto erilaisten viestiyhteyksien tehosyötön varmennuksessa ja pitkää häiriötöntä toiminta-aikaa edellyttävissä kohteissa”; toteaa Leppäkosken Sähkö Oy:n kehitysjohtaja Mauno Oksanen.
Lisätietoja:
Kehitysjohtaja Mauno Oksanen, Leppäkosken Sähkö Oy, puh. 044 750 3338
Toimitusjohtaja Erkki Kulovuori, Ikaalisten – Parkanon Puhelin Oy puh 043 217 5530