Katkon laajuus

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin sähkölaitteiden sammumiseen. Jos sulakkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Tarkista, onko naapurillasi sähköt. Jos ei ole, vika on todennäköisesti laajempi. Rivi- tai kerrostalossa asuvien kannattaa ottaa yhteys omaan kiinteistöhuoltoyhtiöön. Jos sähkökatkos on laaja, tuhannet asiakkaat saattavat soittaa samaan aikaan Leppäkosken Sähkön vikapalveluun. Ei siis kannata hätääntyä, jos numerot tuuttaavat varattua. Valvomossa seurataan sähköverkon syöttötilannetta koko ajan ja järjestelmät saavat verkkovioista heti tiedon. Todennäköisesti sinunkin katkoksestasi ollaan jo tietoisia.

Käytännön ohjeet katkon varalle

 • Kytke sähkölaitteet pois päältä, etteivät ne sähköjen palauduttua jää päälle (esim. liesi).
 • Kun sähköt palautuvat, älä kytke niitä kaikkia kerralla takaisin verkkoon, sillä äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan.
 • Käännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.
 • Älä myöskään avaa pakastinta, sillä se pysyy kylmänä useita tunteja. Mitä täydempi pakastin on, sen paremmin se pitää tuotteet kylmänä. Jos katko kestää kauan, voit peitellä pakastimen esim. huovalla.
 • Pidä talvella ovet ja ikkunat kiinni sekä käytä tulisijaa tarvittaessa.
 • Vältä hissin käyttöä.

Turvallisuusohjeet

Älä missään nimessä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta, vaan ilmoita siitä suoraan vikapalveluun puh. 03 4503 333.

Jos tiedossasi on jokin akuutti vaaratilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Katkon jälkeen

Käy tarkistamassa myrskyn jälkeen myös vapaa-ajan asuntosi tilanne.

Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen. Tämän vuoksi kotiisi tuleva 400 V kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita. Mikäli epäilet nollavikaa, ota yhteys vikapalveluumme puh. 03 4503 333.

Mitä sähkökatkon varalle?

Myrskyn aiheuttaman katkon varalle joka kodista pitäisi löytyä ainakin:

 • taskulamppu
 • kynttilöitä ja tulitikkuja
 • paristokäyttöinen radio
 • paristoja sekä radiota että taskulamppua varten
 • varasulakkeita
 • polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni.

Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.

Jos sähkökatkos voi aiheuttaa tietojärjestelmillesi vahinkoa, hanki akulla toimiva UPS-laite ja opettele tallentamaan työsi riittävän usein. Irrota herkät sähkölaitteet verkosta mahdollisuuksien mukaan ennen myrskyä. Suojaa myös mahdolliset modeemiliittymät.

Maatilojen kannattaa hankkia polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti. Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa sekä poista lahonneet pihapuut tontilta ajoissa, käytä apunasi ammattitaitoista metsuria. Sähkölinjoja uhkaavista puista kannattaa tiedottaa Leppäkosken Sähköä, sillä meiltä on saatavissa tällaisiin tilanteisiin puunkaatoapua ja -neuvoja.

Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta? Näihin kysymyksiin antaa vastauksia Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden laatima Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas

Tilaa häiriötiedotteet kännykkääsi

Keskeytysvahti on maksuton palvelu, joka ilmoittaa automaattisesti sähkökatkoista asiakkaan matkapuhelimeen.

Lue lisää