Uuden sukupolven sähkömittarit

Leppäkosken Sähkö aloittaa uusien, entistä älykkäämpien sähkömittareiden vaihdot yli 30 000 sähkönkäyttöpaikkaan toimialueellaan. Ensimmäiset uudet sähkömittarit asennetaan uudiskohteisiin ja kohteisiin, joissa mittalaite on tulossa käyttöikänsä päähän. Mittarinvaihdot alkavat syksyllä 2023 ja kestävät aina vuoteen 2028 asti.

Tiedotamme asiakkaitamme lähestyvästä sähkömittarin vaihdosta hyvissä ajoin. Kumppaninamme mittariuudistuksessa toimii Landis+Gyr Oy.

Uusien mittareiden hyödyt

Mittarien kehittyneiden ominaisuuksien avulla voit tehostaa sähkönkäyttöä ja energianseurantaa. Mittarit parantavat myös mm. vianhallintaa.

Lue lisää 

Mittarin lukuohje

Toimitamme asiakkaillemme mittarin lukuohjeen asennuksen yhteydessä. Voit ladata ohjeen myös alla olevasta linkistä.

Mittarin lukuohje

Usein kysyttyä mittarinvaihdosta

Mittarivaihtoja tehdään vaiheittain. Ensimmäiset uudet sähkömittarit asennetaan uudiskohteisiin ja kohteisiin, joissa mittalaite on tulossa käyttöikänsä päähän. Mittarinvaihdot alkavat syksyllä 2023 ja kestävät arviolta vuoteen 2028 asti.

Tiedotamme asiakkaitamme lähestyvästä sähkömittarin vaihdosta hyvissä ajoin.

Asiakkaan luona tehtävässä asennustyössä kestää noin 15 minuuttia.

Mittarinvaihto on yksinkertainen toimenpide, josta aiheutuu asiakkaan käyttöpaikalle noin 10–15 minuutin sähkökatko. Uusi sähkömittari alkaa toimia automaattisesti, eikä asiakkaan tarvitse tehdä mitään.

Mittarivaihto ei maksa asiakkaalle mitään, mikäli se tehdään Leppäkosken Sähkön aloitteesta. Jos mittari vaihdetaan asiakkaan pyynnöstä, maksaa se mittarinvaihtomaksun. Näet verkkopalveluhinnaston täällä.

Uudet älykkäämmät sähkömittarit mahdollistavat asiakkaille seuraavat hyödyt:

1. Nopea kulutustietojen seuranta
Uudet mittarit tukevat niin kutsuttua varttitasetta. Sähkönkulutusta voi jatkossa seurata 15 minuutin mittausjaksolla nykyisen tuntitason sijaan. Tarkempi mittaustieto auttaa energiankäytön suunnittelussa.

2. H1-portilla lähes reaaliaikaista tietoa
Mittarit sisältävät H1-portin/HAN-portin eli kotiautomaatioliitännän. Tämän avulla saa lähes reaaliaikaista sähkönkulutustietoa muun muassa kotiautomaatiojärjestelmän hyödynnettäväksi. Kotiautomaatioliitännän käyttöönotto vaatii verkkoyhtiöltä pyydettävän aktivoinnin. Aktivointi on maksutonta.

Voit tehdä HAN-portin aktivointipyynnön täällä.

3. Sähkökuormien ohjaus uudistuu
Uudessa sähkömittarissa on kuormanohjausrele, jonka avulla voit ohjata sähkökuormia päälle tai pois. Tulevaisuudessa voit itse valita sopivat ohjausajat tai antaa ohjauksen sähkönmyyntiyhtiön hoidettavaksi nykyisen yö/päivä-ohjauksen sijaan. Järjestelmän avulla voi tehdä kuormanohjauksia myös pörssisähkön hinnan perusteella ja näin hyödyntää parhaiten edullisemmat tunnit. Kolmannen osapuolen kuormaohjaus on mahdollista vuonna 2026 valtakunnallisen kuormaohjausrajapinnan avautuessa.

Kuormaohjaukseen liitettävien kuormien kytkentä ja mahdolliset sähkökeskuksella tehtävät muutokset ovat asiakkaan vastuulla. Leppäkosken Sähkö kytkee kuormaohjauksen mittalaitteelle asiakkaan pyynnöstä, erikseen tehtävästä kytkennästä veloitetaan palveluhinnaston mukainen käyntimaksu.

4. Vianhallinta parantuu
Mittareiden avulla Leppäkosken Sähkö voi seurata verkon tilaa entistä tarkemmin ja reagoida vikatilanteisiin nopeammin. Uudet mittarit sisältävät kattavasti uusia hälytystoimintoja, saamme automaattisesti ilmoituksen esimerkiksi nolla- ja vaihevioista.

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeella. Huomaathan, että asiakkaan pyytämästä mittarivaihdosta veloitamme palveluhinnastomme mukaisen mittarinvaihtomaksun. Näet verkkopalveluhinnaston täällä.

Toimitamme asiakkaillemme mittarin lukuohjeen asennuksen yhteydessä. Voit ladata ohjeen myös alla olevasta linkistä.

Mittarin lukuohje