Aurinkopaneeleihin liittyy monia erilaisia oletuksia. Monet uskovat esimerkiksi, etteivät paneelit ole kannattavia Suomessa pitkän talvikauden vuoksi. Mikä onkaan totta ja mikä tarua?
1. Aurinkopaneelit eivät ole Suomessa kannattavia pitkän ja pimeän talven vuoksi.
Tarua. Aurinkoenergian kannattavuus Suomessa on hyvä. Kesän pitkät päivät mahdollistavat paneelien sähköntuoton varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Viileämpi ilmasto lisää tuottoa, sillä kylmät aurinkopaneelit tuottavat lämpimiä tehokkaammin. Vuosittainen kokonaistuotanto onkin Suomessa samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa.
2. Aurinkopaneelit ovat kalliita.
Tarua. Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alas viime vuosien aikana. Paneelien hinta on kuitenkin vain yksi osa koko aurinkosähköjärjestelmän hinnasta. Muita kustannuksia tulee esimerkiksi asennuksesta ja invertteristä. Leppäkoskelta saat aurinkopaneelit avaimet käteen -pakettina rahoitusratkaisulla alkaen 60 euroa kuukaudessa. Lue lisää Omavoiman kotitalouksille tarjoamista aurinkopaneeleista.
3. Aurinkopaneelit vaativat huoltoa.
Totta ja tarua. Aurinkopaneelit ovat melko huoltovapaita. Suomen ilmasto on puhdas ja sadevesi huuhtelee paneelit hyvin. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne aika ajoin varovasti pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla. Paneelien päällä olevat lehdet ja risut on hyvä poistaa, sillä ne voivat estää paneeleita toimimasta parhaalla tavalla.
4. Aurinkopaneelien hankinta on kannattava investointi.
Totta. Kannattavuuteen vaikuttavat mm. järjestelmän mitoitus suhteessa kohteen kulutukseen, järjestelmän hinta sekä paneelien sijainti. Jotta investointi on kannattava, tulee järjestelmä mitoittaa tarkasti. Tällöin tuottaja voi hyödyntää suurimman osan aurinkosähköstä ja ylijäämäsähköä jää myytäväksi mahdollisimman vähän.
Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu mm. sähkönhinnan kehityksestä. Takaisinmaksuaika vaihtelee tyypillisesti 10-20 vuoden välillä. Paneelien tekninen käyttöikä on noin 30-40 vuotta ja invertterin 15-20 vuotta.
5. Lumi vähentää aurinkopaneelien tuottavuutta.
Totta. Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten vuoden valoisaan aikaan, mutta oikein sijoitettuna ja suunnattuna tuottoa on myös talvella. Marras-huhtikuun aikana tuotto on noin 25 % koko vuoden tuottopotentiaalista. Suomen olosuhteisiin suunnitellut aurinkopaneelit kestävät koko talven lumikuorman, eikä paneeleita yleensä suositellakaan puhdistettavan lumesta.
6. Aurinkopaneelien avulla voi pienentää sähkölaskua.
Totta. Tyypillinen säästö omakotitalon sähkölaskussa on vuositasolla 300-350 euroa. Paneelien tuottaman ylijäämäsähkön voi myös myydä takaisin sähkönmyyjälle. Leppäkosken Energia maksama korvaus perustuu pohjoismaisen sähköpörssin Suomen tuntihintoihin. Lue lisää Leppäkosken oman tuotannon ostosopimuksesta.
7. Paneeleista saa kotitalousvähennystä.
Totta. Yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelien asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennystä 40 %. Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2250 euroa vuodessa per henkilö. Edun voi hyödyntää yhdessä puolison kanssa, jolloin vähennysoikeus on 4500 euroa vuodessa. Voit lukea kotitalousvähennyksestä lisää Verohallinnon sivuilta.
8. Aurinkopaneelien asennukseen tarvitaan lupa.
Totta ja tarua. Paneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat sen mukaan mihin ja minkälaiseen rakennukseen laitteisto asennetaan. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista kunnan rakennusvalvonnasta.
Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään sähköverkkoon, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle verkkopalveluyhtiölle, kuten Leppäkosken Sähkölle. Lue lisää aurinkosähkön liittämisestä Leppäkosken sähköverkkoon.
9. Mitä isompi määrä paneeleja, sen parempi.
Totta ja tarua. Mitä enemmän aurinkopaneeleita on, sitä enemmän ne luonnollisesti tuottavat sähköä. Suuresta aurinkosähkön määrästä ei kuitenkaan ole taloudellista hyötyä, jos tuotettua sähköä ei voi kuluttaa itse. Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on aina järkevin ratkaisu mitoittaa paneelijärjestelmä suhteessa omaan kulutukseen siten, että tuotettu sähkö käytetään itse. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan. Mitoituksen suhteen kannattaa kysyä apua ammattilaisilta, näin aurinkopaneeleista saadaan suurin hyöty irti. Alla olevat kaaviokuvat havainnollistavat oikein mitoitettujen paneelien suhdetta koko vuoden sähkönkulutukseen.
Ylimitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä
Järkevästi mitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä
10. Rivitalo- tai kerrostaloasukkaana ei pääse hyötymään aurinkopaneeleista.
Tarua. Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöön on helpottumassa. Vuoden 2021 alusta alkaen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus aurinkosähkön hyvityslaskentaan. Hyvityslaskennan myötä taloyhtiön aurinkosähkötuotanto voidaan käyttää kiinteistön yleisten tilojen sekä asuinhuoneistojen sähkönkulutukseen. Hyvityslaskentapalvelu mahdollistaa taloyhtiön osakkaille suuremman hyödyn aurinkosähköinvestoinnista, kun kiinteistösähkön jälkeen ylijäävää aurinkosähkötuotantoa voidaan jyvittää pienentämään suoraan jokaisen asukkaan omaa sähkölaskua.
Hyvityslaskentapalvelua tarjotaan toistaiseksi Suomessa jakeluyhtiökohtaisesti ja uusi malli tulee tarjolle vaiheittain tulevien vuosien aikana. Taloyhtiöiden hankintapäätöksissä kannattaa kuitenkin jo varautua hyvityslaskennan mahdollisuuksiin, jos aurinkopaneeleita ollaan harkitsemassa.
Mikä sähkösopimus aurinkopaneelien omistajalle?
Aurinkopaneeleilla sähköä tuottavan on hyvä solmia aurinkosähkön takaisin ostosopimus, jotta tuotetusta sähköstä saa hyvityksen silloin kun tuotantoa tulee enemmän kuin itsellä kuluu.
Hyvä sähkösopimus aurinkopaneelien kanssa on Priima-pörssisähkö, jossa hinta muuttuu tunneittain pohjoismaisen SPOT-hinnan mukaan. Pörssisähkön on tutkittu olevan edullisin tapa ostaa sähköä pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Lisäksi pörssisähkön hinnat ovat yleensä alhaisemmat öisin, jolloin paneelit eivät tuota sähköä.
Olemme myös vertailleet pörssisähköä ja määräaikaista sähkösopimusta omakotitaloasujan näkökulmasta katsottuna, lue vinkit omakotiasujan sähkösopimukseen.
Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!
Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.