Usein kysytyt kysymykset
Lue usein kysyttyä kysymyksiä vastauksineen eri aihepiireistä.
Verkkopalvelulasku muodostuu kiinteästä perusmaksusta, siirtomaksusta sekä sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö (kuten esimerkiksi Leppäkosken Sähkö, Caruna, Elenia tai Tampereen Sähköverkko) laskuttaa sähköveron osana verkkopalvelulaskua ja välittää tämän edelleen valtiolle.
Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. Sähkövero maksetaan valtiolle paikallisen sähköverkkoyhtiön eli siirtoyhtiön välittämänä. Sähkönkäyttäjät jaetaan sähköverotuksen suhteen kahteen luokkaan. Suurin osa sähkönkäyttäjistä kuuluu 1 sähköveroluokkaan (2,79372 snt/ kWh). Sähköveroluokkaan 2 (0,07812 snt/kWh) kuuluvat esimerkiksi teollisuus ja kasvihuoneviljelmät. Sähköveron lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa arvonlisävero, jota peritään sähköenergiasta, sähkönjakelusta ja sähköverosta.
Verkonhaltijan tulee kohdella sähköverkon käyttäjiä syrjimättömästi ja tasapuolisesti tarjoten käyttöpaikan maantieteellisestä sijainnista huolimatta luotettavan sähkönsiirron niin kaupunkiasuntoon kuin vaikkapa hankalampaan maastoon vapaa-ajan kohteeseen.
Sähkönjakelun kustannuksista valtaosa (yli 90 %) on kiinteitä. Sähkönjakeluyhtiöille muodostuu kustannuksia, vaikka sähköä ei käytettäisi. Perusmaksussa asiakas maksaa mm. sähköverkon uusimisesta, kunnossapidosta ja vikojen ja myrskytuhojen korjauksesta sekä päivystyksestä 24 tuntia vuorokaudessa kaikkina vuodenaikoina. Puunkaato ja johtokatujen raivaus on osa kiinteitä jakeluverkon kustannuksia ja toimitusvarmuustoimenpiteitä. Sähköverkon tulee aina olla toimintakunnossa, jotta esim. mökkiläisellä on aina sähköntoimitus varmistettu riippumatta siitä, milloin hän mökilleen menee.
Sähkönjakelu ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkönjakelusta eli verkkopalvelusta laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee.
Sähkölaskun eräpäivän siirto onnistuu helposti Oma Lowell Laskutus -palvelussa. Siirto on tehtävä ennen varsinaista eräpäivää. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun
Omat sähkölaskusi löydät helposti Oma Lowell Laskutus -palvelustamme. Voit tallentaa laskut halutessasi koneellesi pdf-tiedostona. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun
Sähköverkon kustannuksista valtaosa on kiinteitä eli ne eivät riipu asiakkaiden sähkön kulutuksesta. Sähkö ei siirry koteihin ilman toimivaa sähköverkkoa. Merkittävä osa sähkönjakeluhinnasta kohdistuu verkon investointeihin ja ylläpitoon. Verkkopalvelumaksulla saat myös asiakaspalvelua ympäri vuoden, 24 tuntia vuorokaudessa toimivan vikapalvelun sekä vikojen korjauksen kaikissa tilanteissa.
Sähköverkkoyhtiöiden hintatasot vaihtelevat asiakasmääristä sekä sähköverkon rakenteesta ja sijainnista riippuen. Hinnat perustuvat alueen todellisiin kustannuksiin. Maaseudulla verkon pituus asiakasta kohden on suurempi tiiviisti asuttuihin kaupunkeihin verrattuna. Sähköverkkomme pituus käyttöpaikkaa kohden on 150 metriä, kun kaupunkiyhtiöillä se on kymmeniä metrejä.
Sähkön kokonaishinta koostuu kolmesta osasta: verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta.
Sähköenergian myyntihinta sisältää sähkön tukkumarkkinoilla muodostuvan hankintahinnan lisäksi myyntikustannukset.
Asiakkaan maksaman verkkopalvelun kokonaishinta syntyy sähkön siirtohinnasta ja erilaisista veroista. Asiakas maksaa sähköveron verkkopalvelusta maksamansa laskun yhteydessä.
Tyypillisen kotitalouskäyttäjän sähkön loppuhinnasta siirtokulut veroineen ovat hieman yli puolet sähkön kokonaishinnasta. Tähän osuuteen ei voi vaikuttaa sähköenergiaa kilpailuttamalla, vaan kilpailuttaminen vaikuttaa sähkön hankintaan ja sen arvonlisäveroon.
Alla olevasta kaaviosta näet sähkön hinnan koostumisen kotitalouskäyttäjällä, jonka vuosikulutus on 5000-15 000 kWh (tilanne syyskuussa 2023).
Lähde: Energiavirasto.