Vinkit | Sponsorointi 12.04.2022

Aika pyörän keväthuoltoon

Pyörän keväthuoltovinkit_maastopyöräseura ProMTB ry

Teksti: ProMTB ry / Kuvat: Viivi Hautamäki

Ennen ajoon lähtöä kannattaa pyörälle tehdä nopea ja helppo keväthuolto, jotta pyöräily sujuu turvallisesti.

ProMTB ry on ylöjärveläinen vuonna 2013 perustettu maastopyöräilyn kilpaurheiluseura. Seurassamme on yli 50 jäsentä. Kilpailijamme ovat saavuttaneet SM-mitaleita ja palkintosijoja kaikissa merkittävissä kilpailuissa Suomessa. ProMTB tunnetaan paitsi kovista kuljettajistaan, myös hyvin järjestetyistä kisoista. Olemmekin saaneet järjestettäväksi useita SM-kilpailuja lajin eri matkoilla, ja järjestämiemme kisojen joukossa on mm. kaksi kansainvälistä XCO-kilpailua Valkeakoskella. Järjestämme lisäksi kesäisin Maastoralli-nimisiä matalan kynnyksen maastopyöräkisoja Ylöjärvellä, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Junioreita seuramme jäsenistä on noin kolmasosa. Junioritoiminta onkin iso ja tärkeä osa koko seuran toimintaa ja teemme seurana määrätietoisesti työtä junioritoiminnan eteen. Juniorimme ovat menestyneet hienosti ja saavuttaneet lukuisia palkintosijoja eri kilpailuista vuosien varrella. Juniorikuljettajamme kiertävät aktiivisesti maastokisoja ympäri Suomea kesästä ja kaudesta toiseen ja osallistuvat aktiivisesti erilaisille leireille. Järjestämme kesäisin junnulenkkejä pirkanmaalaisille lapsille ja nuorille. Junnulenkeille osallistuu kymmeniä junioreita ja innostuksen kasvaessa moni siirtyykin meille kilpailutoiminnan pariin.

Pyörän keväthuolto

1. Putsaa ketjut

Pyörän keväthuollon voi aloittaa putsaamalla ketjut. Parhaiten se onnistuu rätin ja liuotinaineen kanssa. Lisää liuotinainetta rättiin tai suoraan ketjuihin. Pyöritä kampia taaksepäin siten että ketjut pyörivät ja laita rätti ketjujen ympärille keräämään likaa.

2. Rasvaa ketjut

Kun ketjut on puhdistettu, rasvaa ketjut ketjuöljyä käyttäen. Öljyä ei tule laittaa liikaa ja ylimääräinen öljy on syytä pyyhkiä rätillä pois.

Pyörän ketjujen öljyäminen

Ketjujen öljyäminen on tärkeä huoltotoimenpide.

3. Tarkista rengaspaineet

Seuraavaksi on hyvä tarkistaa renkaiden kunto ja lisätä niihin ilmaa pumpulla. Oikean rengaspaineen löytäminen on tärkeää. Älä koskaan ylitä renkaiden suurinta sallittua painetta, maksimipaineen näet renkaan kylkeen painetusta tekstistä. Jos ajat maastossa, tulee renkaissa olla vähemmän painetta kuin maantiellä ajettaessa.

Pyörän rengaspaineiden tarkistus

Ylöjärveläiset Kalle Kylmäniemi (vas.) ja Jaakko Peltonen ovat aloittaneet pyöräilyharrastuksen jo 6-vuotiaina.

4. Kiristä pultit

Tarkista lopuksi esim. jarrukahvojen, satulan ja vaihtajien pultit, ja kiristä ne tarvittaessa. Tärkeintä on, ettet ylikiristä pultteja, suurin sallittu kiristysmomentti on monesti painettu lähelle pulttia.

5. Tarkista ajovalot

Myös ajovalojen ja soittokellon kunto on hyvä tarkistaa ja korjata tai uusia tarvittaessa.


Tukemalla mm. paikallisia yhdistyksiä Leppäkoski kantaa osaltaan vastuuta alueellisesta elinvoimaisuudesta arvojensa luonnonläheinen, osaava, luotettava ja menestyvä mukaisesti.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.