Tervehdys Ikaalisten Urheilijoiden naisten hiihtotiimiltä! Ensi viikon sunnuntaina kesäaika päättyy ja kellot siirretään talviaikaan. Samana päivänä Ikaalisten Urheilijoiden naisten hiihtojoukkue on ensimmäistä kertaa Suomen Cupin lähtöviivalla. Hetki, jota me hiihtäjät olemme jo odottaneet! Mutta keitä me olemme? Alta löytyy pienet esittelyt.
Hei, olen Sini! Olen 36-vuotias pitkän linjan multicross-kestävyysurheilija, jonka lajivalikoimaan on kuulunut maastohiihto ja juoksu jo noin 20 vuoden ajan. Hieman tuoreempana lajina on maastopyöräily noin 10 vuoden takaa. Intohimoni ja vahvuuteni hiihdossa ovat erityisesti vapaa hiihtotapa ja pitkät maratonmatkat, mutta myös lyhyet matkat sujuvat tasaisen vahvasti. Ominaisuuksilleni hiihtäjänä sopivat mäkiset radat ja erityisesti pitkät yhtenäiset nousut, joissa vaaditaan hapenottoa. Vaikka olen hiihtäjänä jo konkari, saan intoa porukkaan kuulumisesta ja viestihiihdoista. On kiva kilvoitella nuorempien joukossa!
Hei, olen Maaret! Olen pukkilalaislähtöinen 27-vuotias kauppatieteiden opiskelija, jolle hiihto on kuulunut isona osana elämää jo pienestä asti. Hiihto on vienyt minut aikanaan jopa Sotkamoon urheilulukioon. Hiihtäjänä vahvuuksiani on nopeus ja tekninen osaaminen. Näiden ominaisuuksien ansiosta pääsen helposti ns. ”isoa kovaa”, mistä johtuen olen parhaimmillani sprintissä, erityisesti silloin kun mennään vapaan tekniikalla. Vauhtia ja maitohappoa tarjoava sprinttihiihto on muutenkin kilpailuna sellainen, josta erityisesti nautin!
Moikka, olen Katariina! Olen Haminassa asuva 22-vuotias huipulle tähtäävä hiihtäjätär. Lukion aikana kerkesin jo lopettaa kilpaurheilun ja sen jälkeen pyrin Jyväskylän yliopistoon liikuntatieteelliseen, mutta jäätyäni ilman opiskelupaikkaa päätin vielä panostaa täysillä hiihtoon ja katsoa mihin rahkeeni riittävät. Koen, että muutaman vuoden tauko hiihdosta teki vain hyvää ja huomasin, kuinka todella elän hiihdolle ja rakastan sitä. Hiihtäjänä koen olevani vahvimmillani pitkillä matkoilla ja kestävyys onkin suurin vahvuuteni. Vapaan tekniikka sujuu minulta mielestäni paremmin, vaikka kyllä perinteiselläkin on onnistumisia tullut. Suurimmat haasteeni ovat voima ja nopeus, mutta onneksi niitäkin pystyy kehittämään! Tällä hetkellä yritän parhaani mukaan kuntoutua kesällä tapahtuneesta onnettomuudesta ja pyrin palaamaan kilpaladuille viimeistään kevään SM-kisoihin.
Hei, olen Hilla! Olen 15-vuotias Lempäälästä lähtöisin oleva lukiolainen ja joukkueen kuopus. Panostan täysillä hiihtoon ja aloitinkin juuri urheilulukion Sotkamossa. Suosikkimatkani on perinteisen tyylin väliaikalähtö, mutta kaikki matkat ja tekniikat sujuvat tasavahvasti. Pidänkin urani parhaana kilpailuna viime vuoden nuorten SM-sprinttiä, eli monipuolisuutta löytyy. Olen vielä niin nuori, etten ole juurikaan ehtinyt vielä kilpailla pidemmillä matkoilla, mutta odotan niitäkin innolla! Suurimmat vahvuuteni hiihtäjänä löytyy henkiseltä puolelta. Olen äärimmäisen kilpailuhenkinen ja kykenen saamaan itseni kilpailutilanteissa aivan äärirajoille. Minulle ensi kauden päätavoitteet löytyvät nuorten SM-kilpailuista. Toivonkin pysyväni terveenä ja saavani nousujohteisen kauden.
Kilpailu on viikoittaista harjoittelua
Kilpailut ovat urheilun suola, mutta vain pieni osa kokonaistyöstä. Vuoden aikana meidän tiimin jäsenille kertyy harjoitustunteja n. 550 – 750 tuntia / hiihtäjä. Viikoittaiset harjoitustunnit meillä vaihtelee 10 – 25 tunnin välillä. Pääasiassa harjoittelu tapahtuu joko juosten, rullahiihtäen, pyöräillen tai tietysti hiihtäen. Suurin osa harjoittelusta tapahtuu peruskestävyysalueella, eli matalalla teholla. Lisäksi teemme teho- ja voimaharjoittelua, joita tehdään viikon aikana n. 2 – 4 kertaa. Sekä voima- että tehoharjoittelu kuormittaa paljon kroppaa, joten urheilijan täytyy olla tarkkana, etteivät ne kuormita liikaa. Kuitenkin juuri tehoharjoitukset ovat lajissamme kilpailukunnon kannalta tärkeitä harjoituksia, joista urheilijat erityisesti nauttivat. Tasapainottelu harjoittelussa vaatii siis kovan työn lisäksi malttia!
Ravinnolla merkittävä rooli palautumisessa
Harjoittelun lisäksi vähintään yhtä tärkeää on palautuminen. Mitä nopeammin palautuu, sitä enemmän ja kovempaa pystyy harjoittelemaan. Me urheilijat pystymme edistämään palautumista mm. unen, lihashuollon ja ravinnon avulla. Uni on tärkeää jokaiselle, mutta erityisesti urheilijalle. Unentarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta meidän tiimi pyrkii nukkumaan n. 8 – 10 h yössä, sekä päikkärit aina aikataulujen niin salliessa. Lisäksi lihaksiston kunnosta tulee huolehtia päivittäin vaahtomuovirullalla rullailemalla ja venyttelemällä, sekä säännöllisellä hieronnalla. Myös ravinnolla on erittäin merkittävä rooli palautumisessa. Meidän urheilijoiden onkin tärkeää huolehtia riittävästä ravinnosta ja meidän tiimi luottaa tässä puhtaaseen monipuoliseen kotiruokaan 5-6 kertaa päivässä. Kestävyysurheilijan polttoaine on hiilihydraatit ja niitä kuluukin jokaisella aterialla melkoinen määrä. Lisäravinteisiin turvaudumme lähinnä rankkojen harjoitusten ja kilpailuiden yhteydessä.
Kisat alkavat pian
Viikonloppuna on edessä ensimmäinen todellinen testi muita kilpailijoita vastaan ja saammekin ensimmäiset maistiaiset siitä, kuinka kesän ja syksyn harjoittelu on sujunut. Vielä emme ole juurikaan herkistelleet ja harjoitusmäärät ovat pysyneet korkeana. Talven pääkilpailut ovat edessä vasta myöhemmin ja tulossa on pitkä kilpailukausi, joka jatkuu jopa huhtikuun loppupuolelle asti. Täytyy siis vielä harjoitella tiukasti, jotta jaksaa painaa koko kauden kovaa läpi. Kuntohuippua emme ole pyrkineet vielä ensimmäisiin kisoihin saavuttamaan, mutta se ei tarkoita, ettemme silti kilpailisi jo Vuokatissa tosissamme. Lähdemme tiukasti taistelemaan jokaisesta sijoituksesta!
Muistakaahan katsoa meidän suorituksia viikonloppuna television välityksellä!