Lämpö | Asiakastarinat 26.08.2022

Hukkalämpöä hyödynnetään tehokkaasti

Teksti: Aulis Alatalo, kuvat: Viivi Hautamäki

Parkanolainen Suomen Tekojää Oy alkaa toimittaa tänä syksynä lämpöä Parkanon kaukolämpöverkkoon.

Suomen Tekojää Oy:n kehittämä laitteisto kerää lämpöä ilmasta jopa 400 kilowatin teholla ja lämmittää Leppäkosken Lämmön kaukolämpöverkkoon siirrettävän veden noin 90-asteiseksi. Tarvitessaan Tekojää ostaa tehtaalleen lämpöä Leppäkosken verkosta. Yhtiöillä on keskinäinen sopimus kaksisuuntaisesta lämmön toimituksesta. Vastaava sopimus Leppäkoskella on Parkanon Listatehtaan kanssa, Nokialla puolestaan kumppanina on Raision Mylly. Leppäkoski tarjoaa vastaavaa mahdollisuutta myös muille toimialueensa yrityksille.

”Kesäaikana tarvittava lämpö
voidaan tuottaa puhtaammin.”

Tekojää rakentaa parhaillaan Parkanon entisestä kenkätehtaasta tuotantolaitosta, joka valmistaa ilmalämpökeräimiä sarjatuotantona teollisuudelle. Lämpöpumppumodulien tarve kasvaa nyt nopeasti niin
sanotun vihreän siirtymän ansiosta. Suomen Tekojää pystyy siirtämään lämpöä Parkanon kaukolämpöverkkoon rakentamistaan koeajettavista teollisuuslämpöpumpuista, jolloin testauksessa syntyvä lämpö pääsee
hyötykäyttöön.

”Laite on prototyyppimme, jonka testaamme kaikissa sääoloissa. Voimme ostaa Parkanon kaukolämpöverkosta lämpöä tehtaaseen tai myydä sitä sinne saumattomasti. Laskelmiemme mukaan pystymme tuottamaan laitteella lämpöä verkkoon noin 200 kilowatin teholla ympäri vuoden”, Suomen Tekojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita kertoo.

Suomen Tekojää_hitsaus

Parkanon Kolmostien varrelle valmistuva sarjatuotantotehdas kykenee syksystä alkaen tuottamaan korkeatehoisia lämpöpumppujärjestelmiä teollisuuden ja suurten rakennusten kohteisiin.

Leppäkosken Lämpö tuottaa Parkanon laitoksellaan kaukolämpöä hakkeella, turpeella ja kesäisin polttoöljyllä. ”Hukkalämmön talteenottosopimusten myötä ei fossiilista polttoöljyä enää juurikaan tarvita, ja kesäaikana tarvittava lämpö voidaan tuottaa puhtaammin”, kaukolämpöpäällikkö Pilvi Suhonen Leppäkosken Lämmöstä täydentää.

Suomen Tekojää_yhteistyökumppanit

Kuvassa vasemmalta Suomen Tekojää Oy:n toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita, Leppäkoski Groupin asiakkuuspäällikkö Taina Milán ja Leppäkosken Lämmön kaukolämpöpäällikkö Pilvi Suhonen.

”On todennäköistä, että tehdaskiinteistömme lämmitykseen tarkoitettu laitteisto kykenee tuottamaan lämpöä Parkanon kaukolämpöverkkoon myös talvella. Toki laitteillamme pystyy tuottamaan tarvittaessa myös
kaukojäähdytystä. Tarjouslaskennassamme on mm. useita jäähdytystä tarvitsevia datakeskuksia”, sanoo Mansikkaviita.

Suomen Tekojään toimitusjohtaja

”Laitteistomme kylmäaineena on luonnollisesti hiilidioksidi, puhtain mahdollinen”, toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita korostaa.

Maailmanlaajuisesti esimerkiksi olympiajääratoja, kiekkohallien jäitä, ruokateollisuuden varastokylmää sekä pakastetehtaiden kylmäntuotantokontteja valmistavan Suomen Tekojään tuotannosta jo puolet on lämpölaitteita, jotka pystyvät ottamaan talteen lämmön maasta, ilmasta, järvestä, prosessiteollisuuden ja pakkasvarastojen hukkalämmöstä sekä mm. tehtaiden poistoilman lämmöstä.

Nyt rakenteilla oleva sarjatuotantotehdas kykenee syksystä alkaen tuottamaan korkeatehoisia lämpöpumppujärjestelmiä teollisuuden ja suurten rakennusten kohteisiin. Vain komponenttipula ja niiden nopeasti noussut hinta hidastavat vauhtia. Tekojää investoi tehtaaseen nyt noin 1,5 miljoonaa euroa.

”Leppäkoski tarjoaa vastaavaa mahdollisuutta
myös muille toimialueensa yrityksille.”

Mansikkaviidan mukaan kaukolämmön lisäksi laitteisto kykenee kaupallisesti tarvittaviin, vielä korkeampiin lämpötiloihin, yli 100-asteista höyryä myöten. ”Nyt useat tehtaat tuottavat höyryn öljyllä, maakaasulla tai suorasähköllä. Lämpöpumppu kykenee samaan huomattavasti vähemmällä sähköllä, ilman fossiilisista polttoaineista syntyviä päästöjä”, hän jatkaa.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.