Vinkit | Sponsorointi 19.04.2022

Mikä ihmeen MOBO?

Äiti ja lapsi luonnossa retkellä

Teksti: Kristiina Oksanen/Ikaalisten Nouseva-Voima
Kuvat: iStockphoto ja Kristiina Oksanen

Perheen nuoriso mököttää huoneissaan ja sinivalo hehkuu naamalle. Millä ihmeellä saisit heidät ulkoilemaan? Testaa MOBO-suunnistusta! MOBOilu on ihan oikeaa suunnistamista kännykkäsovelluksen avulla – hiukan samaan tyyliin kuin Pokémon Go -sovelluksella. Tästä saat MOBO-suunnistuksen ABC:n, niin pääsette alkuun.

Aloita lataamalla sovelluskaupastasi ilmainen MOBO-sovellus ja QR-koodin lukuohjelma. MOBO:n etusivulla aukeaa valikko, josta pääset valitsemaan radat. Ihan ensimmäiseksi valitse maaksi Suomi. Samalla saatat huomata, että MOBO-ratoja on varsin monessa maassa, joten voit suunnistaa kätevästi myös ulkomailla. Radat voit valita joko valikosta paikkakuntien mukaan tai kartasta nuppineulan mukaan. Nuppineuloja käyttämällä näet lähtöpisteiden GPS-koordinaatit, niin löydät lähtöpaikan, jos avautuva kartta ei sitä sinulle vielä paljasta.

Sovelluksen ohje-osasta löydät esimerkiksi karttamerkkien selitykset, jos ne ovat päässeet unohtumaan. Kukaan ei käske sinua käymään kaikilla MOBO-radalle merkatuilla rasteilla – voit käydä juuri niin monella, kun sinusta tuntuu kivalta.

MOBO-suunnistuksen rastipiste

MOBO-suunnistuksen rastit ovat maastossa puutolppia, joihin on kiinnitetty MOBO-tunnus. Radan alkupisteessä (kartassa merkattu kolmiolla) on kyltti, jossa lukee START. Kun tulet rastille, valitse kartan alavalikosta LEIMAUS ja tähtää avautuvalla kellanruskealla neliöllä kohden QR-koodia. Pidä puhelinta 30-60 cm etäisyydellä rastitunnuksesta, niin puhelin leimaa rastin ja merkiksi siitä näytön alakulmaan tulee vihreällä rastin numero. Sitten vaan kartan mukaan kohti seuraavaa rastia.

Näppärä kännykkäsukupolven nuori hoksaa nopeasti, kuinka karttaa voi suurentaa, pyörittää tai lukita paikoilleen. Kompassi ilmestyy näyttöön myös, jos sitä tarvitaan. Nykyajan kartat ovat niin hyvälukuisia, että sitä ei useinkaan tarvita lainkaan, kun hiukan katselee ympärilleen ja paikantaa näkyvillä olevat rakennukset. MOBO-radat tehdään usein kaupunkimaiseen maastoon, että ne olisivat riittävän helppoja aloittelijallekin.

Mitäs rastireippailun jälkeen?

Kotona voi jatkaa hiukan kännykkäurheilua. Palaa sovellukseen ja napsauta auki Minun MOBO. Jos olit luonut itsellesi käyttäjäprofiilin asetukset-kohdassa ennen radalle menoa, niin täältä näet kaikki käymäsi rastit ja jopa rastiväleille käyttämäsi ajan. Täältä näet myös radan nimeä napsauttamalla, kuka rasteilla on käynyt viimeksi. Voitte ehkä tehdä perheen jäsentenvälisen kisan siitä, kuka kulkee jonkun rastivälin nopeimmin!

Missä näitä ratoja on?

Ikaalisissa MOBO-radan lähtöpiste on Ikaalinen Spa:n takapihalla, uimarannan aidassa. Kun se on tutkittu, voi tehdä päiväretken Jämille, missä lähtö on JämiAreenan takana, harjulle nousevan polun alussa. Myös Jämijärven keskustassa on MOBO-rata. Kankaanpäästä löytyy jo neljä eri rataa. Kauimmainen löydettävissä oleva rata on Australiassa saakka, joten matkustaminen käy MOBOillenkin.

Lisäohjeita MOBOiluun löydät täältä.