Vinkit | Lämpö 27.12.2021

Älylämpö säätää talot mukaviksi

Teksti: Aulis Alatalo / Kuvat: Aulis Alatalo ja Sirpa Ryyppö

Todelliseen sisäilman olosuhdetietoon perustuva lämmityksenohjaus huolehtii automaattisesti siitä, että kiinteistöä lämmitetään vain silloin kun siihen on oikea tarve.

Ikaalisissa on nyt kerrostalo, jonka lämmitys on tasaisinta ja vieläpä energiatehokasta. Kyseessä on älylämpö, etäohjattu säätöjärjestelmä. Leppäkoski asensi sen viime huhtikuulla Hakupolku 5:n kerrostaloon.

Vaikka ohjattuna on nyt vasta puolet talon 24 omistusasunnosta, tulokset näkyvät. Toimenpiteiden avulla taloyhtiö on voinut pudottaa rakennuksen keskilämpötilaa asteella. Se ei tasaisen lämmön ansiosta
tunnu asumismukavuudessa mitenkään, pikemminkin päinvastoin.

Asteen pudotus vähentää lämmityksen kuluja peräti viisi prosenttia. Se koituu suoraan taloyhtiön ja siten asukkaiden eduksi.

”Älylämmön ottaneilta asukkailta ei ole tullut yhtään valitusta. Lisäksi pystymme seuraamaan etäyhteydellä täysin laitteiden toimivuuden ja huoneistojen lämpötilat. Kaikki perustuu mitattuun tietoon, eikä
”musta tuntuu” -periaatteeseen. Lisäksi saamme yltäkylläisesti tietoa lämpötilojen muutoksista ja tunnusluvuista niin, että pystymme kohdistamaan tarvittavat toimet osakekohtaisesti. Luonnollisesti näemme ja pystymme reagoimaan heti, jos jossakin on häiriö tai muu poikkeama”, Hakupolku 5:n isännöitsijä Matti Leminen kehuu.

”Lämmitys on noin kolmannes kiinteistön kuluista. Mieluummin teemme pieniä säästökorjauksia isoihin kuluihin kuin suuria korjauksia pieniin. Todelliset säästöt älylämmöstä näemme, kun järjestelmä on toiminut vuoden. Tavoitteena on, että laitteisto maksaa itsensä noin 5 vuodessa, sen jälkeen siitä koituu vain tuottoa”, Leminen jatkaa. Leminen on Ikaalisten Tili ja Kiinteistö Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiön toimesta isännöidään yli 100 kiinteistöyhtiötä.

”Tavoitteena on, että laitteisto
maksaa itsensä takaisin
noin 5 vuodessa, sen jälkeen
siitä koituu vain tuottoa.”

Asukas näkee seinässä vain kämmenenlevyisen lämpöanturin, vaatimattoman näköisen lätkän, joka mittaa huoneiston lämpötilan ja lähettää lämpötilatiedon sovellukseen. Itse toiminnot ovat talon lämmönjakohuoneessa.

Talon lämmönjakohuoneessa sijaitsee itse säätöjärjestelmä. Vasemmalla projektipäällikkö Veli-Pekka Lempiö Leppäkoskelta ja toimitusjohtaja Matti Leminen Ikaalisten Tili ja Kiinteistöltä.

”Yhteistyökumppanimme rakensi Hakupolku 5:lle lämmön seurantajärjestelmän. Laitteineen noin 10 000 euroa maksanut asennus sujui erittäin hyvin. Seuraamme tuloksia taloyhtiön huoltomiesten kanssa”, kertoo projektipäällikkö Veli-Pekka Lempiö Leppäkoskelta.

Lemisen mukaan asukkaat saivat tiedon uudesta järjestelmästä vuosi-infon yhteydessä. Taloyhtiön hallituksen jäsenet näkivät heti järjestelmän edut. Koska kyse on esittelykohteesta, Leppäkoski tarjosi kokeilun ilmaiseksi.

”Erikseen asennettuna järjestelmä hieman maksaa, mutta esimerkiksi kerrostalon lämmityslinjojen uusimisen yhteydessä älylämmön asennuskustannus on alle promillen kokonaisuudesta”, Leminen muistuttaa.

Lempiö uskoo, että älylämpö leviää varsinkin taloyhtiöiden käyttöön varsin nopeasti. Se on osoittanut jo toimivuutensa, vaikka on vasta kehittämiskohde. Leppäkoski aikoo myydä palvelua taloyhtiöille kuukausimaksulla, jotta asentaminen ei rasita taloyhtiöitä.

”Asukasyhtiöiden säästön lisäksi älylämpö palvelee myös energiantuottajaa. Se pudottaa kalliiden polttoaineiden käyttöä tehohuippujen aikaan, kovimmilla pakkasilla. Siten järjestelmä palvelee molempia”, Lempiö arvioi.

 

Lue lisää Leppäkosken tarjoamista energiaratkaisuista